Ann Heberlein vill minska tabut kring bipolär sjukdom

Ann Heberlein vill minska tabut kring bipolär sjukdom

Hon vill öka förståelsen och minska skammen. Ann Heberlein, forskare och författare, har bipolär sjukdom. I tv-serien Mina två liv intervjuar hon andra personer med samma diagnos – allt för att bryta tabut kring psykisk sjukdom.


Publicerad den: 2015-05-27
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

 

– Det känns skönt att det är ute nu. Jag är nöjd, säger etikforskaren och författaren Ann Heberlein dagen efter premiären av den nya SVT-serien.  

 

Annons
Annons

Ann Heberlein har diagnosen bipolär sjukdom typ 2, tidigare kallad för manodepressiv sjukdom. Den kännetecknas av återkommande perioder med mani och depression. Man växlar mellan att se nattsvart på livet och att ha en outtömlig energi.

 

– Mitt i en depression känner man sig kraftlös, värdelös, hopplös, medan man i hypomanin känner sig euforisk och kreativ. Under de maniska perioderna får man också ett försämrat konsekvenstänk så man fattar dåliga beslut. Man sover för lite och rusar genom livet. Det slutar alltid med en krasch. Under både topparna och dalarna kan man ha väldigt starka självmordstankar.

Annons
Annons

"Svårt att diagnosticera bipolär sjukdom"

Sjukdomen drabbar idag runt 2 procent av befolkningen, men fortfarande pratas det sällan om psykiska besvär. Många får sina första symtom i tonåren, så också Ann Heberlein.

– Jag hade stora känslosvängningar och kände mycket oro, men så kan man ju känna ändå under puberteten, så det är svårt att veta vad som är inom ramen för det normala. Men jag är naturligtvis född med sjukdomen. Bipolär sjukdom är inte något man får utan något man har – men den måste upptäckas. Det kan vara svårt att ställa diagnosen, så ofta behöver man ha haft några skov först.

 

För Ann Heberleins del dröjde det tills hon fyllde trettio innan hon fick sin diagnos. Det var ett omtumlande besked.

 

– På många sätt var det en lättnad. Jag fick en förklaring till varför jag kände som jag gjorde och med en diagnos kunde jag också påbörja en behandling. Men samtidigt var det en sorg att få reda på att jag har en kronisk sjukdom som jag måste leva med resten av livet. De människor som jag har träffat i programserien uttrycker ungefär samma dubbla känslor som jag, säger hon.

Vill göra det enklare att våga öppna sig

Med medicinering och balans i livet, i form av bra kost, sömn och träning, går det till viss del att hålla sjukdomen i schack. Men fortfarande får hon skov, ibland oftare, ibland mer sällan.

 

Upplever du att någonting gott har kommit ur din sjukdom?

 

– Om du frågar mig ifall jag hellre skulle vilja vara frisk, så självklart. Men sjukdomen har fört med sig att jag kanske har lättare att sätta mig in i och förstå hur andra människor mår, eftersom jag själv har upplevt så stora känslor.

 

Vad hoppas du att tv-tittarna ska ta med sig efter att ha sett ”Mina två liv”?

 

– Jag hoppas att de ska förstå att vi som har bipolär sjukdom är vanliga människor, som oftast är friska, och att vi trots vår sjukdom kan vara en tillgång för samhället. Vi är inte farliga, vi är inte våldsamma. Många personer som har bipolär sjukdom säger att de skäms över sin sjukdom och är rädda för att bli avslöjade. Jag hoppas att det här programmet ska göra att de vågar öppna sig, säger Ann Heberlein. 

 

Foto: Janne Danielsson/SVT, Mina två liv.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2015-05-27 17:29 (3 år sen)

  Jättebra program igår den 26 maj! Tack för att Du tog upp denna kroniska sjukdom i TV. Pullman

 • Avatar 2015-11-6 13:52 (2 år sen)

  Jag har levt i detta tillstånd i hela mitt liv och just NU är jag i ett SKOV som har vält omkull mig fullständigt!
  MEN jag går ut och jag är öppen Om att jag mår skit om någon frågar
  Jag är sjukpeng ionär så jag harju inget socialt nätverk dagtid.
  har jag gått i Ångestens KLOR ! Mestadels suttit inne.
  Ville inte leva!
  Fick akut tid ! Tur! Kanske
  Ny medicin
  Nu sitter jag här och vet inte OM jag mår bättre Men jag sitter här
  Bra Programserie Hoppas på en fortsättning
  Ha en bra dag!
  Birgitta F


Annons
Annons