Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Diarré

Vissa mer benägna än andra att drabbas av kolera

Kolera är en sjukdom som vi i Sverige vanligtvis inte behöver frukta. I Sverige har vi inte haft ett kolerafall sedan 1874. Men ny forskning från Norge visar på vilka personer som är mer benägna än andra att drabbas av den farliga sjukdomen kolera.
Annons

Forskaren Julie E. Heggelund är en av de som forskat på vilka människor som oftast drabbas av mag- och tarmsjukdomen kolera. En farlig sjukdom som ger kraftiga diarréer och som framför allt förekommer i Syd- och Centralamerika och Afrika.

Kolera är en sjukdom som vi i Sverige vanligtvis inte behöver frukta. Vi har inte haft något kolerafall sedan 1874. Däremot blev en tysk medborgare smittad av diarrésjukdomen förra året när han var på tjänsteresa i Thailand. Ingen kan med säkerhet säga vilka platser som är säkra eftersom kolerabakterien förekommer normalt i sjöar. Bakterien rör sig nordligt på grund av ökande havstemperaturer och extrema väderförhållanden.   
 
Det har tagit forskaren Julie E. Heggelund med kollegor vid Universitet i Oslo flera år att komma fram till vad de som drabbas av infektionssjukdomen kolera har gemensamt. Nu har de äntligen svaret på gåtan; människor med blodtyp 0.

- Vid Universitetet i Oslo har vi i många år försökt att få ett svar på detta mysterium. Med hjälp av röntgenstrålar och ultrasensitiva mätningar har vi nu lyckas i att påvisa kopplingen mellan kolerabakteriens giftstoff och blodtypen 0, förklarar Julie.

Koppling mellan blodtyp 0 och kolera

Efter det att man ätit eller druckit något som varit i kontakt med kolerabakterier, fortplantar sig bakterierna i tarmen där de utsöndrar en typ av gift som kallas för koleratoxin. Det är det giftet som gör att den koleradrabbade personen blir mycket sjuk och utvecklar kraftig och potentiellt livshotande diarré på väldigt kort tid.

Forskarna från Universitet i Oslo har nu upptäckt att man kan studera giften koleratoxin med hjälp av röntgenkristallografi – något som förut var omöjligt eftersom koleratoxinet är mycket litet och dessutom osynligt i ett vanligt mikroskop.

Annons
Annons

Forskaren Julie berättar att kopplingen mellan blodtyp och kolerasjukdom nu är kartlagt.

- När vi använde en metod som kallas för röntgenkristallografi har vi lyckas bevisa att koleratoxin binder sig till blodtypmolekyler i tarmarna, och att den föredrar att binda sig till blodtyp 0. Personer med just blodtyp 0 löper därför större risk att bli allvarligt sjuka av kolera än andra.

Fynden kan användas till utveckling av läkemedel mot kolera

Julie skriver vidare på forskning.no att fyndet kan vara till stor hjälp för amerikanska invånare, eftersom USA är det land i världen där blodtyp 0 är vanligt bland befolkningen. Dessutom kan de lyckade forskningsresultaten bidra till utveckling av en ny medicin mot kolera och fokusera på en specifik blodtyp när det gäller behandling mot sjukdomen. 

- En behandling som blockerar bindningen mellan koleratoxin och tarmen, så att toxinerna inte orsakar diarré hade varit något för patienten och vården, berättar Julie.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.