Frågor och svar om mag- och tarmproblem 2014

En undersökning från Mag- och tarmförbundet visar att en av fyra svenskar regelbundet har problem med magen och/eller tarmen. Siffrorna visar också att det är mer vanligt med magproblem bland kvinnor (30 procent) än bland män (20 procent).

Nedan hittar du frågor och svar från en chatt om IBD (Ulcerös kolit, Crohns sjukdom), IBS (irriterad tjocktarm) och andra mag- och tarmåkommor som till exempel förstoppning.

Svaren gavs av Netdoktors mag-tarmexpert Per Hellström, överläkare, professor i gastroenterologi och hepatologi, Akademiska sjukhuset Uppsala.

Chattens besvarade frågor

Tarmvanor

Gäst46527 frågar: Hej! Kan det vara medfött att vara förstoppad, att tarmen inte vill jobba? Kan en lång tarm påverka? Att hållt sig i barndomen går det att ändra på tarmvanor ? tacksam för svar.

Per Hellström svarar: Jovisst kan det vara det. Ibland ser man en lång grovtarm hos patienter som har uttalade besvär med förstoppning. Det är inte vanligt.
Hålla sig i barndomen? Kanske, kanske. Mycket osäkert om det har betydelse.

vanligt?

Gäst72857 frågar: Hej!
Kan oro och ångest göra så att magen sätter igång och man måste tömma tarmen?

Per Hellström svarar: Ja, absolut. Inget farligt. Naturlig reaktion.

10 årig aktiv flicka

Gäst84769 frågar: Vi har en tjej på 10 år som får akuta smärtor i magen. Som förälder känner man sitt barn ganska väl och här har vi ett som aldrig är hemma från skola eller aktivitet som helt plötsligt går av fotbollsplan o sviktar i skolan pga magont. Svaret vi får på vc är att man skall självbehandla hemma med lactulos och andra medel mot förstoppning detta utan att ha fått undersökning. Flickan bajsar regelbundet har inga problem i skolan massor av kamrater mm. Vid smärta bajsar hon små och många tollar med som hon själv uttrycker det slemmiga äggvitor i bajset. Vi har provat i 3 veckor att utesluta mjölk i ren desperation kört allt laktosfritt och märkt en förbättring. Ingen övervikt mycket aktiv inom idrott normal presterande i skolan. Det som hjälper henne mest och bäst är att sitta på toa i vanlig sittställning inte lugga eller krypa ihop. Vi har gett microlax o lactulos men vi känner att det verkar vara ngt annat. Ingen halsbränna eller sura uppstötningar heller. Vi behöver råd!

Per Hellström svarar: Frågan är svår att besvara. Här måste man skaffa sig mer kunskap. Ta med henne till läkare så att man får kontrollera calprotektin i avföringen. Det visar om det finns någon inflammation. Dessutom ska man alltid kontrollera gluten-känslighet. Det är ett enkelt blodprov som mäter antikroppar.

IBSmage i 50 år

Gäst86406 frågar: Har haft ibsmage i precis 50 år nu och undrar om det är farligare att ha det ju äldre man blir? Kan det utveckla sig till cancer eller svår inflammation då slemhinnorna borde bli känsligare ju äldre man blir?

Per Hellström svarar: Det låter hemskt länge. Be en läkare kontrollera glutenintolerans och bukspottkörtelsfunktion med ett avföringsprov, Elastas.

Råd om IBS

Gäst76307 frågar: Hej! Har och har haft problem kanske tre år med dålig matsmältning, och som jag har blivit diagnosticerad med som IBS.
Har då också en hel del oro i mitt liv, såsom, inget fast arbete eller fast bostad m.m.
Vad är det bästa rådet för att få en bättre matsmältning (om man nu inte just nu kan förändra det som
kanske är orsak till symptomen)?

Per Hellström svarar: Bästa rådet för IBS är vanligen att minska på fiberintaget.

Tarmflora

Gäst42754 frågar: Hur länge tar det för tarmfloran att återställa sig efter antibiotika?

Per Hellström svarar: 1 månad.

Mag smärta

Gäst84938 frågar: He! I några veckor har jag svåra smärtor i magen och hella buken.Smärta strömmar back i ryggen.Familje läkare säjer att
jag har kraftig rubbning av mag-tarm motoriken och att man kan ej göra någoting.Har inte förstoppning.
Hoppas att Ni kan hjälpa mig.
MVNälsning
Ratomir

Per Hellström svarar: Detta är ett väldigt komplicerat område som absolut måste undersökas av mag-tarmspecialist. Begär remiss. Värk i ryggen är inte typiskt.

Polyp till följd av ibs?

Gäst57336 frågar: Hej. Jag är kvinna och 28 år och har två barn. Har haft magproblem sedan ca 15 år. Har sökt hjälp men bara fått svar att det nog är ibs av olika läkare. Inga undersökningar har gjorts. Nu har jag fått så omfattande problem med vad jag trott är hemorojder att jag sökt hjälp och en polyp har hittills hittats. Ett prov har tagits, en provbit som enligt läkare innehåller cellförändringar men inte utvecklad cancer. Hon kan dock inte svara på om resterande polyp innehåller cancer och inte heller om jag kan ha fler som innehåller cancer, ska göra koloskopi snart. Hur orolig ska jag vara? Kan ibs orsaka polyper? Är det vanligt att man kan ha cancer i vissa polyper men inte i andra? Har kraftig slemavsöndring vid toalettbesök samt blod ibland mycket ibland mindre. Kan man diagnostisera med ibs på en patients berättelse? Tacksam för svar.
Carro

Per Hellström svarar: Det där låter inte bra. Du måste göra en coloskopi. Då letar man efter polyper och inflammation i tarmen.

Magsjuka efter resa

Gäst34873 frågar: Hej! Var i Turkiet i somras och blev magsjuk och inlagd pga kraftiga diarrera. Är 35 år gammal. Väl hemma har jag haft ont i magen - har gjort en koloskopi som var bra. Kan det fortfarande vara ngt från Turkiet som stör? bakterie? Magsår? Eller vad tror du? Har bara ont strax ovanför naveln.
Bör jag göra en gastroskopi också?

Per Hellström svarar: Rekommenderar flera avföringsodlingar och prover för parasiter och maskägg. Sök läkare.

Gasbildning

Gäst44013 frågar: Jag har ett rörligt jobb och inga större besvär med gasbildning men om jag sitter längre t.ex. utbildning börjar det samlas gaser i magen redan efter några timmar. Vilker är oroligt rent psykologiskt och gör ont. Symptom kvarstår resten av dagen. Kosten har jag inte lyckats hitta någon samband med. Vad kan det bero på? Hur kan jag påverka/bli av med det?

Per Hellström svarar: Minska på intaget av kolhydrater/socker som är gasdrivande. Du kan också ha en avvikande tarmflora. Svårt område men man får göra en bedömning om din ämnesomsättning är förändrad på något sätt (vikt, blodprover). Sök en intresserad läkare.

IBS med förstoppning

Act frågar: Hej
Ibland får jag så ont i magen att jag blir illamående, kallsvettig och ofta svimmar jag. Vaknar och brukar då gå på toa och tömma tarmen helt. Varför blir det så här? Tack på förhand! Mvh Act

Per Hellström svarar: Tillfälligt stopp kan bli så här. Dina tarmar borde undersökas med datortomografi eller magnetkamera.

IBS

Gäst23681 frågar: Jag har lidit av magproblem på grund av många divertiklar och förmodad IBS i många år. Jag hag ont och kramp i nedre vänsta sidan av magen efter varje måltid. Finns det ingen nyare medicin som kan hjälpa mig?
Undrar förtvivlad 78 åring

Per Hellström svarar: Smärtlindrande just för magen finns det inte. Förmodligen är du tillsagd att äta fibrer för dina divertiklar. Det kan ge smärta och obehag genom att det blåser upp tarmen.

Ulcerös kolit

Gäst39778 frågar: Hur långt har man kommit i forskningen, finns någon bot i sikte?

Per Hellström svarar: Nej, då måste man vet vad sjukdomen beror på och det vet vi inte. Men vi kan kontrollera sjukdomen eftersom vi vet vad som håller den aktiv.

Magproblem

Gäst95548 frågar: Hej är en kvinna på 34 år. Har problem med magen. Ibland väldigt hård sen nästa gång väldigt lös avföring. Inbland har jag avföring som är tunn som fingrar. Blöder ibland, dock rött blod. Ibland luktar min avföring väldigt sött. Har celiaki diagnos. Vad kan detta bero på? Har dock inga särskilda magsmärtor. Mvh

Per Hellström svarar: Du måste kolla upp din celiki så att den inte är terapiresistent. Ovanligt, men ändå.

IBS, Varför ej operation?

Gäst10620 frågar: Hej! Jag har en nära bekant som haft IBS i minst 10 år och det har bara blivit sämre. Han har tarmfickor som gör att han måste ha nära till en toalett i alla tillfällen. Törs inte resa mer än en halvtimme med bil tex. Det gör att livskvaliten minskar stort och man kan inte planera något som är längre tid från en toalett. Varför har han inte rätt till en operation? Han har nu även fått diabetes. Har det med saken att göra? Han är 60 år.

Per Hellström svarar: Det är inte IBS om det samtidigt är divertikelsjukdom. Däremot ger divertikelsjukdom ibland symtom som vore det IBS. Dirrén tyder på inflammation. Brukar behandlas med antibiotika. Sök läkare.

tarmfickor

Gäst29327 frågar: Skulle man kunna undvika en inflammation om man då och då gjorde en "sköljning" med Laxabon och tömde tarmen helt?

Per Hellström svarar: Man brukar bli bättre då.

Crohns sjukdom

Gäst44599 frågar: Kan man bli frisk från Crohns sjukdom? Vilken medicin eller diet är bäst?

Per Hellström svarar: Finns ingen botande medicin, men sjukdomen brukar successivt lugna ner sig med åren, ca 10.

Fiberrikt eller ej?

Gäst44465 frågar: Under lång tid har man propagerat för vikten av att äta fiberrik mat men nu ger man följande råd till oss md IBS "Överdriv inte konsumtionen av grova, så kallade olösliga fibrer (cerealier, kli). Alla magar klarar inte detta." Jag kanske mår bättre av att dra ner på min fiberrika kost? Hjälp mig att tolka detta råd

Per Hellström svarar: Ät mindre fibrer - om du inte har diabetes samtidigt.

Normalt?

KristofferA frågar: Är det normalt att bajsa 3-5 gånger per dag? Tömmer inte tarmen helt utan är hård och ibland lös. Maten passerar tarmen väldigt fort.

Per Hellström svarar: Verkar vara i mesta laget. Kolla glutenintolerans och bukspottkörtelfunktion hos din läkare

Crohns sjukdom

Gäst91654 frågar: Jag undrar om det bedrivs någon forskning om Crohns sjukdom?

Per Hellström svarar: Massor, men vi har ibland svårt att hitta tillräckligt sjuka patienter att forska på.

Infektion i tarmen.

zepanita frågar: Hej. Hur hittar ni infektion i tarmen - vad slags prov tar ni då.?

Per Hellström svarar: Avföringsodling samt cystor och maskägg för parasiter.

Avföring/Förstoppning

evaveva frågar: vad är det för fel, vad skall rättas till, när avföringen är stenhårda små kulor, som harlortar?

Per Hellström svarar: Brukar vara IBS av den förstoppningsdominerade typen.

surkål och fil

Eva G frågar: Är surkål och filprodukter bra vid alla typer av mag/tarmproblem?

Per Hellström svarar: Nej surkål är jäst och innehåller laktos. Det kan ge en del problem.

Rökning & ulcerös kolit

Mimmi frågar: Hur stor är risken att drabbas av Ulcerös kolit när man slutar röka? Är risken större om man redan har IBS?

Per Hellström svarar: Mycket liten. Ingen siffra finns. Om man däremot har en ulcerös colit och slutar röka då är sannoliken att bli sjuk världigt stor, jag gissar 50%
IBS är bara symtom och ingen enskild sjukdom om du har ulcerös colit.

Kollagen Kolit

Gäst34259 frågar: Hur vanligt är det att man får diagnosen Kollagen Kolit i 20-års ålder?
Och när inga mediciner hjälper, vad finns det då för andra alternativ?

Per Hellström svarar: Det finns ibland hos unga människor, som specialvarianten lymfocytär kolit. Men visst finns det medicin som hjälper. Entocort. Questran.

Bullrande mage

Gäst21767 frågar: Sedan i somras har min mage krånglat med svidande känsla i övre delen av magen och ont. Magen låter som ett avlopp det bubblar och lever om i magen speciellt när man gått och lagt sig. Har även en metall smak ibland i munnen. Gjorde gastroskopi men allt såg bra ut. Får ibland upp magsyra och blir iblan hes på rösten. Trots omaprezol har det bara hjälpt för stunden. Vad är detta?

Per Hellström svarar: Mycket ospecifikt. Sök läkare. Svårbotat och metallsmaken tyder på dålig matsmältning. Maginfluensa som grundläggande orsak lång tid tillbaka?

blödningar och diarré

Gäst61412 frågar: Jag har haft blödningar och diarre i flera månader. Det startade efter min förlossning för sju månader sedan. Men ibörjan var det inte så farligt och inget jag tänkte på. Nu kan jag knappt äta en måltid utan att rusa på toa. Vad kan detta bero på? Man har iaf konstaterat på vårdcentralen att jag har en inflammation i tarmen (efter rectoscopi), men man vet ej varför eller vad jag kan göra åt saken. Mvh E

Per Hellström svarar: Du måste till läkare. Det kan vara en inflammation i tarmen. Det går att behandla och bli bra.

Crohns och IBS

Gäst58173 frågar: Hur vanligt är det att få både Crohns och IBS? Många jag känner med Crohns får dubbla diagnoser eftersom många har problem när Crohnen är "inaktiv". Är IBSen en separat diagnos eller borde det ses som en del av Crohns när ändå väldigt många får båda diagnoserna?

Per Hellström svarar: Nej så är det inte. Du har Crohns sjukdom. IBS är bara en konstellation av symtom i det fallet. Crohnsjukdomen kan ge symtom även när den är "inaktiv". Hur vet man det. Coloskopi varje gång? Nej - förstås inte men det är i så fall enda sättet att säga att sjukdomen är inaktiv. Allt annat gissning.

Publicerad den: 22 januari 2014