Du är här: Hem » Smärta

Fibromyalgi

Fibromyalgi innbebär värk och smärta i muskler och bindväv. Det är inte ovanligt att fibromyalgi finns tillsammans med andra sjukdomar som t.ex RA, artros och Sjögrens.

Fibromyalgi

Fibromyalgi - stöd i vardagen

Fibromyalgi och egenvård

 

Huvudvärk

Huvudvärk kan ha många bakomliggande orsaker. Här tar vi upp några av de allvarligare bakomliggande sjukdomarna, bland annat hjärninflammation och hjärntumör.

Hjärnhinneinflammation (Meningit)

Hjärninflammation (Encefalit)

Hjärnskakning

 

Långvarig smärta

Smärta är en viktig varningssignal, utom när den blivit långvarig som t ex vid fibromyalgi. Smärtan kan upplevas komma från muskler leder eller skelett men utan påvisbar skada.

Långvarig smärta - påverkan på livet

Långvarig smärta hos äldre

Långvarig smärta och fysisk aktivitet

 

Migrän

Migrän är en folksjukdom som drabbar omkring en miljon av Sveriges invånare. Migrän kan indelas i två grupper: migrän med aura och migrän utan aura. Läs mer här!

Hennes mardröm är att barnen ska drabbas av migrän

Huvudvärk

Migrän

 

Undersökningar

Beroende på var smärtan sitter finns olika typer av undersökningar för att utreda vad som orsakar smärtan eller värken, t ex ultraljud, blodbrov eller magnetröntgen.

Blodprov

Datortomografi (DT/CT)

Magnetresonanstomografi (MRT)

 

Neuromodulering & smärta

Var tredje patient som uppsöker vården gör det på grund av smärta. Men med elektrisk stimulering av nerver, neuromodulering, kan många patienter med olika typer av kronisk smärta bli av med sina problem.

Anders blev smärtfri efter neuromodulering

Jennie får smärtlindring via neuromodulering

Så kan elektroder ta bort din smärta

Experten svarar

Här har vi samlat frågor och svar inom området smärta. Alla frågor är besvarade av våra medicinska experter inom området. Se t ex vår expert Stefan Bergmans svar om risken för beroende vid intag av morfinliknande preparat.

Frågor och svar om nervsmärtor 2015

Frågor och svar om reumatism 2009

Frågor och svar om smärta 2009

Hitta oss på Facebook

Netdoktor på Twitter

Instruktionsfilmer

Se våra filmer om fibromyalgi med Ralph Nisell, docent och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset samt en fibromyalgipatient. Filmen om reumatism med Ingrid Lundberg, professor och överläkare på Karolinska och intervju med en RA-patient.