Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Överläkaren om vad de nationella riktlinjerna innebär för dig med migrän

De nationella riktlinjerna för migrän finns till för att ge möjlighet till så god vård och omsorg som möjligt. Här berättar överläkaren Ingela Nilsson Remahl vad de innebär och hur du som lever med migrän kan använda dig av riktlinjerna i mötet med vården. 


Publicerad den: 2024-02-06

Annons

Annons
Annons

Nationella riktlinjer finns för sjukdomar och tillstånd som drabbar många människor och kräver mycket resurser. Riktlinjerna riktar sig till alla som arbetar med vård och omsorg, och finns till för att ge möjlighet till god vård och omsorg. Sedan januari 2023 finns det nya nationella riktlinjer inom migrän. 

Ingela Nilsson Remahl är överläkare och patientflödesansvarig vid neurologiska kliniken, Karolinska universitetssjukhuset. Hon var med i arbetsgruppen som tog fram riktlinjerna för migrän. Ett av de viktigaste budskapen är att man som patient måste vara aktiv och regelbundet utvärdera sin behandling. 

– Egenvård är jätteviktigt och patienten måste vara aktiv. Det går inte att bara komma in till läkaren och säga att man har migrän och vill ha den bästa behandlingen, säger Ingela Nilsson Remahl. 

Här kan du läsa de nationella riktlinjerna för migrän 

En viktig del av egenvården är att som patient använda sig av en huvudvärksdagbok. Den kan vara till hjälp för att se mönster och vad som triggar huvudvärk och migrän. Med en huvudvärksdagbok kan man också enkelt se om huvudvärken förändras eller om nya symtom tillkommer. Det underlättar för både dig och för läkaren som ska behandla. 

– Ska du prata om din huvudvärk och hur svårt du har det, då måste du ha med dig din huvudvärksdagbok. Den måste man själv ansvara för att ta med. Många tror att det inte är så viktigt men läkaren vill läsa den och se vad du har kunnat göra själv för att lindra besvären, säger hon. 

I filmen nedan går Ingela Nilsson Remahl igenom de nationella riktlinjerna inom migrän och vad det betyder för dig som lever med migrän. Hon förklarar vilken del i vården som ansvarar för olika delar av behandlingen för dig med migrän. 

 

Se hela webbinariet om om migrän

Klippet här ovan är en del av ett längre webbinarium som sändes den 23 januari 2024. Arrangörer för webbinariet var Huvudvärksförbundet och Netdoktor. Sponsorer var Abbvie, Lundbeck och Pfizer. Klicka här om du vill se hela webbinariet om migrän och huvudvärk.  

Se också: 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.