Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Det här innebär personcentrerad vård för dig med migrän

Personcentrerad vård innebär att patienten bemöts som en person med unika behov, där personens egen vilja och förmågor ska vara en del av vården. Här förklarar Anna Forsberg, sjuksköterska och professor i vårdvetenskap vid Lunds universitet, vad personcentrerad vård innebär för dig som lever med migrän. 


Publicerad den: 2024-02-07

Annons
Annons
Annons

Personcentrerad vård innebär att patienten är i centrum och bemöts som en person med unika behov, där personens egen vilja och förmågor ska vara en del av vården.

Anna Forsberg, sjuksköterska och professor i vårdvetenskap vid Lunds universitet, menar att personcentrerad vård handlar om att få bli tagen på allvar som den person man är i mötet med vården, inte nödvändigtvis i patientrollen. 

– Jag säger patientrollen för att det är en roll som man förväntas spela bara när man är sjuk. En roll man får spela utan manus och regi och det är en knepig situation att vara i. Ni som har migrän kommer ju till vården som personen ni är, förklarar hon. 

I den här föreläsningen går Anna Forsberg bland annat igenom de olika byggstenarna för personcentrerad vård, och vad det innebär för både patienter med migrän och vårdpersonal. En central och viktig del är att man som patient blir tagen på allvar när man söker vård för migrän och huvudvärk. 

– Migrän är en allvarlig neurologisk folksjukdom som är väldigt oförutsägbar. Det är viktigt att personen som söker vård blir bekräftad och känner tillit vården, säger Anna Forsberg. 

I filmen nedan går Anna Forsberg igenom vad personcentrerad vård är och vad det innebär för dig som lever med migrän. 

Se hela webbinariet om om migrän

Klippet här ovan är en del av ett längre webbinarium som sändes den 23 januari 2024. Arrangörer för webbinariet var Huvudvärksförbundet och Netdoktor. Sponsorer var Abbvie, Lundbeck och Pfizer. Klicka här om du vill se hela webbinariet om migrän och huvudvärk.  

Se också: 



Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.