Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Det här visste du inte om Parkinsons sjukdom

De flesta associerar nog ofta Parkinson med motoriska symtom såsom ofrivilliga skakningar, stelhet och böjd kroppshållning. Men de allra första tecknen kan snarare handla om till synes mindre dramatiska faktorer som dålig sömn och nedsatt luktsinne. Även försämring av synen kan vara ett tecken.


Lovisa
Publicerad den: 2017-04-11 Uppdaterad den: 2024-01-15

Annons

För 200 år sedan beskrev läkaren James Parkinsons sjukdom med samma namn för första gången. Till minne av honom firas hans födelsedag varje år just för att uppmärksamma sjukdomen, sprida förståelse kring den och om hur den påverkar individen. Vad känner du till om Parkinson? Kanske visste du inte det här…

Läs även: Fakta om Parkinsons sjukdom »

Visste du att…

• Sjukdomen beror på ansamling av ett protein

Parkinsons sjukdom uppkommer då nervceller i hjärnan bryts ned. En betydande del av de symtom som uppkommer beror på att protein i nervcellernas ändar, som bland annat reglerar frisättningen av signalsubstansen dopamin slutar fungera som det ska. Nervcellerna bryts ner och därmed så går produktionen av signalsubstansen dopamin också ner. En liknande nedbrytning sker naturligt med åldrandet, men vid Parkinson är processen mycket snabbare.

Annons
Annons

• Första symtom: nedsatt lukt och depression

Samtidigt som de flesta associerar Parkinsons sjukdom med symtom såsom skakningar, stelhet och böjd kroppshållning, lider många av sjukdomen långt innan dessa ger sig till synes. Det är först när sjukdomsprocessen tilltagit ordentligt som de motoriska symptomen uppkommer.De första symptomen är snarare dålig sömn, nedsatt luktsinne eller syn, störning av hjärt- eller tarmfunktioner, depression, problem med uppmärksamheten eller att planera och genomföra vardagliga uppgifter. Dessa tidiga symptom kan uppstå flera år innan de mer karaktäristiska motoriska symptomen uppstår.

Läs också: När ska jag söka hjälp för depression?

• Motoriska symtom som skakningar kan behandlas 

De för sjukdomen mest karaktäristiska symptomen såsom skakningar (ofrivilliga i exempelvis händer och huvud), stelhet och böjd kroppshållning går att lindra med läkemedel. Även om det ofta kan vara en lång och jobbig väg för att hitta en medicinering som fungerar för den enskilde individen.

Till skillnad från de motoriska symptom, så upptäcks och behandlas dock inte de icke-motoriska symptomen lika ofta – fastän att effektiva behandlingar finns. Genom att upptäcka och behandla dessa symptom tidigare och förstå deras inverkan på de dagliga rutinerna, kan man bidra till att livskvalitén förbättras.

Annons
Annons

Läs också: kloka råd till dig med Parkinson

Andra viktiga faktorer är att ha fasta rutiner, undvika stress, se över sin kost och att motionera för att underhålla kroppens rörlighet, smidighet och kondition. Med rätt behandling och regelbunden rehabilitering, så kan man leva vidare som tidigare i många år.

  • Sjukdomen kan påverka ögonen och ge synstörningar

Parkinsons sjukdom kan påverka ögonen och synen, bland annat genom nedsatt färg- och kontrastseende. Nedsatt färgseende förekommer ofta tidigt i sjukdomen och försämrat kontrastseende märks främst i gryning och skymning. Man kan även få problem med hämning av ögonrörelser och blinkreflexer, vilket kan göra att man blir trött av att läsa. 

Om man upplever synstörningar bör man kontakta ögonläkare för att utesluta att andra bakomliggande orsaker, som kan behandlas. 

• Alla kan drabbas av Parkinsons sjukdom

Idag lider över 20 000 personer i Sverige av Parkinsons sjukdom. Sjukdomen är vanligare hos människor över 55 år och hos personer över 60 år förekommer den hos 100 av 10 000 invånare. 

Varför en person drabbas av Parkinsons är ännu okänt, men man tror att det kan handla om en kombination av ärftlighet, olika miljö- och livsstilsrelaterade orsaker samt åldrande. Vad man däremot vet helt säkert är att alla kan drabbas. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Eira 2020-10-8 19:45 (4 år sen)

    Hej,
    Om nu man har icke motoriska problematiska besvar och varfor behandlas de inte eftersom det finns effektiva behandlingar. ????????

  • Avatar Tidigare användare 2019-11-28 11:55 (4 år sen)

    Jag fått dåligt färgseende de leder dålig skärpa på vägskylt avstånd
    Av händelse har jag fått gula glas då blir färgseende mycke bättre och skärpan.

  • Avatar Tidigare användare 2018-11-3 17:56 (5 år sen)

    Är det en lindrigare variant av Parkinsons om man drabbas när man exempelvis är över 75 år - jämfört med om man fått sjukdomen 10-20 år tidigare?
    Undrande B.l.

  • Avatar Tidigare användare 2017-08-30 15:24 (7 år sen)

    Har skrivit i ovanstående ruta!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.