Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

HPV-vaccineringen har inte nått målen

Folkhälsomyndigheten har satt som mål att minst 90 procent av de svenska flickorna ska HPV-vaccineras. Men ännu har inte målet nåtts och skillnaderna mellan olika regioner är stor.
Annons

Vaccinet skyddar mot flera typer av HPV-virus som orsakar en stor del av all livmoderhalscancer. Sedan 2012 ingår vaccinationen i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Flickor erbjuds numera kostnadsfri vaccination i skolan.

En sammanställning gjord av Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket visar nu att i snitt 82 procent av flickorna i årskurs 5 och 6 vaccinerar sig. Men det skiljer sig åt beroende på var i landet de bor. Störst andel vaccinerade finns i Värmland, följt av Västernorrland, rapporterar Dagens Medicin. Lägst andel vaccinerade finns i Sörmland. En del av förklaringen kan, enligt rapporten, vara att vaccinationen erbjudits vid olika tidpunkter.

Annons
Annons

Ann Lindstrand, barnläkare och enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, säger till Dagens Medicin att hon hoppas att andelen vaccinerade ska öka.

– Man har sett från länder som Norge, som haft vaccineringen längre, att täckningen har segat sig upp efter ett tag.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.