Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Lymfom

Nya ändringar i vårdprogrammet för KLL

Det nationella vårdprogrammet för kronisk lymfatisk leukemi, KLL, finns till för att skapa en jämlik och god vård för alla KLL-patienter i Sverige. Under hösten 2023 gjordes ändringar som rör bland annat behandlingar och vaccination. Här kan du läsa om vårdprogrammet och ändringarna som kan påverka dig som patient. 


Publicerad den: 2023-12-21

Annons

Annons
Annons

Syftet med nationella vårdprogram

Nationella vårdprogram inom cancervården finns till för att bidra till en jämlik och god vård för alla patienter, oavsett bostadsort, kön och socioekonomisk status. I vårdprogrammen finns rekommendationer om utredning, behandling, omvårdnad, rehabilitering och uppföljning av patienter med cancer.

De nationella vårdprogrammen bygger på medicinska kunskap och ger rekommendationer om utredning, behandling, omvårdnad, rehabilitering och uppföljning av patienter. Vårdprogrammen skrivs enligt styrdokument och mall beslutade av Regionala Cancercentrum i samverkan, RCC

Det finns vårdprogram för flera olika cancerformer, bland annat för KLL. Vårdprogrammet för KLL riktar sig i första hand till vårdpersonal som handlägger KLL-patienter, men det innehåller även bilagor med information avsedd för patienter. Det syftar till att öka förståelsen och ge vägledning för dem som lever med KLL.

Här kan du läsa det nationella vårdprogrammet för KLL. 

Nyheter i vårdprogrammet för KLL

Den 12 september 2023 godkände RCC nya ändringar av det nationella vårdprogrammet för KLL. Nedan kan du läsa den nya versionens nyheter:

Annons
Annons
  • Rekommendationerna vid primärbehandling har ändrats och målriktade behandlingar rekommenderas nu även vid omuterad IGHV-gen (omuterad KLL) samt vid del (11q). Kemoimmunterapi (cytostatikainnehållande kombinationsbehandlingar) har nu helt tagits bort som behandlingsalternativ i denna patientgrupp.

Kemoimmunterapi fasas ut till förmån för målriktade behandlingar, där behandlingseffekten förväntas vara bättre och mer långvarig än med kemoimmunterapi. För patienten betyder det mer skräddarsydda och individanpassade behandlingar, fler behandlingsalternativ och bättre effekt på behandlingarna.

  • För personer vars KLL-celler har mutationerna del(17p) och/eller TP53-mutation rekommenderas tills vidare behandling med BTK-hämmare i första hand före tidsbegränsad behandling med BCL2-hämmare + CD20 antikropp.

  • Kapitlet innehållande rekommendationer gällande vaccinationer har uppdaterats med rekommendationer om det nya konjugerade 20-valenta pneumokockvaccinet. Det här eftersom KLL-patienter har mycket hög risk för allvarlig pneumokocksjukdom. 

Pneumokocker är en bakterie som är den vanligaste orsaken till bakteriella luftvägsinfektioner. Den kan också orsaka allvarliga infektioner som hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. 

Vaccination med pneumokockvaccin bör påbörjas tidigt i sjukdomsförloppet och allra helst i anslutning till när patienten får sin KLL-diagnos.

  • I kapitlet om omvårdnad har mer information lagts till om målriktade behandlingar och en del som handlar om behandlingsrelaterade komplikationer. 

Läs mer om olika behandlingar vid KLL här. 

    Källor

  • RCC - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/diagnoser/kll/vardprogram/val-av-behandling/
  • RCC - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/blod-lymfom-myelom/kll/vardprogram/nationellt-vardprogram-kronisk-lymfatisk-leukemi-kll.pdf
  • RCC - https://cancercentrum.se/samverkan/om-oss/nyheter/vardprogrammet-for-kronisk-lymfatisk-leukemi-kll-ar-reviderat/https://cancercentrum.se/samverkan/om-oss/nyheter/vardprogrammet-for-kronisk-lymfatisk-leukemi-kll-ar-reviderat/
  • FHM - https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/nationella-vaccinationsprogram/program-for-riskgrupper/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.