Hej! Ni har skrivit en hel del om socker. Men hur står det till med alla sötningsmedel egentligen? Den här nya typen sukralos, hur bra är den? När jag druckigt något med suckralos stannar en konstig sötma kvar i gommen i ca 3 timmar. Det känns inte så naturligt. Hur farlig är den och är den bättre än aspartam då den till mesta dels ersatt den?
De syntetiska sötningsmedlen sukralos och aspartam är godkända sötningsmedel inom EU och Sverige. De är energifria (ger inga kalorier) och används främst till drycker, sylt och yoghurt. Aspartam består av två aminosyror (proteindelar) som bryts ned i mag-tarmkanalen och absorberas tillsammans med andra aminosyror i maten. Sukralos framställs av modifierat socker och innehåller klor. Att sukralos används i allt större utsträckning kan bero på att sukralos är mer likt socker i smaken och att sukralos tål värme bättre. Eventuellt avgör också priset.
Äter man under det s k ADI-värdet (acceptabelt dagligt intag) har man inte sett några risker med syntetiska sötningsmedel. ADI för aspartam är max 40 mg per kg kroppsvikt och dag. Det motsvarar ca 4 liter aspartamsötad läsk för en person som väger 60 kg. ADI för sukralos är max 15 mg per kilo kroppsvikt och dag.
Sötningsmedel har en annan sötma än socker och upplevs olika för olika personer. Även om dessa sötningsmedel är energifria så avtar inte sötbehovet när man använder dem. Genom att minska både på socker och sötningsmedel kan sötbegäret försvinna. Behovet av sött och sötsaker är ju ofta en av bovarna till viktuppgång.
Vänliga hälsningar
Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt