Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Myggburna sjukdomar som du kan drabbas av under utlandsresan

Myggor brukar kallas för ett av världens farligaste djur. Det beror på att myggor kan sprida en rad olika sjukdomar. För vissa sjukdomar finns det vaccin – men inte för alla. Då är det viktigt att skydda sig mot myggstick med hjälp av myggmedel, myggnät och täckande kläder under vissa utlandsresor. Här listar vi myggburna sjukdomar som du kan drabbas av under resor i andra länder. 


Publicerad den: 2019-08-26 Uppdaterad den: 2022-09-30

Annons

Malaria

Malaria är en infektion som orsakas av parasiter som överförs till människor via myggbett. I Sverige rapporteras några 100 fall av malaria årligen. Samtliga är smittade utomlands, de flesta i Afrika. Om du ska resa till områden där risken att smittas av malaria är stor, kan du ta läkemedel mot malaria i förebyggande syfte

Det är viktigt att komma ihåg att förebyggande läkemedel inte ger ett hundraprocentigt skydd. Man kan i vissa fall ändå drabbas av malaria. Reser man till ställen där malaria finns bör man skydda sig med myggmedel, myggnät och täckande kläder. 

Det finns ännu inget vaccin mot malaria. 

Annons
Annons

Symtom på malaria:

Återkommande feber och frossa, illamående, huvudvärk och muskelvärk. I allvarliga fall: medvetslöshet, diarréer och chock.

Behandling: 

Det finns flera läkemedel mot malaria.

Läs mer om malaria här!

 
Denguefeber

Denguefeber är en influensaliknande febersjukdom som orsakas av virus som överförs via myggbett. Sjukdomen kan finnas i länder i Afrika, Asien och Sydamerika. Det finns vaccin mot dengue, men det används inte för vaccination av turister. Det säkraste sättet att inte bli smittad är att skydda sig mot myggstick såsom myggmedel, myggnät och täckande kläder.

Symtom på denguefeber:

Vissa får lindriga symtom, lätt influensakänsla är vanlig. Andra kan få allvarligare symtom med hög feber, frossa, influensaliknande värk i huvudet, värk bakom ögonen, i rygg, armar och ben, ont i halsen samt känsla av utmattning.

Annons
Annons

Läs mer om denguefeber här!

Gula febern

Gula febern är en virusorsakad leversjukdom som förekommer i delar av Afrika, Central- och Sydamerika. Det finns vaccin mot gula febern. Vissa länder har dessutom krav på vaccination före inresa i landet och man kan behöva visa upp ett intyg. 

Symtom på gula febern:

Många personer som smittas av viruset får inga symtom eller endast milda, influensaliknande symtom. Vid allvarliga fall får den sjuke hög feber och riskerar en rad följdtillstånd såsom inre blödningar, njursvikt och hjärninflammation. Om man utvecklar svår sjukdom är dödligheten hög.

Läs mer om gula febern här!

Japansk encefalit

Japansk encefalit är virusorsakad hjärninflammation som finns i Sydostasien, främst Vietnam men även Korea, Indien och Nepal. Sjukdomen är allvarlig, men drabbar ytterst sällan turister. Det finna vaccin mot japansk encefalit.

Enligt Folkhälsomyndigheten rekommenderas vaccinet till vuxna, ungdomar och barn i åldern två månader och äldre som kommer att uppehålla sig längre tid i länder där japansk encefalit finns. Personer som ska uppehålla sig på landsbygd i områden med många sjukdomsfall rekommenderas också vaccination.

Symtom på japansk encefalit:

Feber, huvudvärk, illamående och kräkningar. I svåra fall kan man bli omtöcknad/medvetslös, få kramper eller bli förlamad.

Ungefär en tredjedel som får en allvarlig variant av japansk hjärninflammation får bestående skador i det centrala nervsystemet såsom kramper, förlamning, problem med minne. Cirka en tredjedel som utvecklar den allvarliga formen av sjukdomen avlider. En tredje delen blir helt återställda. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Läs mer om japansk encefalit här!


Chikungunyavirus

Chikungunyavirusinfektion orsakas av ett virus som överförs till människa via myggor. Virusinfektionen förekommer i Östafrika, Indien och Sydostasien. Det finns inget vaccin mot chikungunyavirus, men genom att skydda sig mot myggstick kan man minska risken att bli smittad. Skydda dig med hjälp av myggmedel, myggnät och täckande kläder. 

Symtom på chikungunyavirusinfektion: 

Intensiv smärta i leder, muskler, rygg samt huvudvärk samt hög feber. Man kan även få hudutslag och små blödningar i näsa och tandkött. Den svåraste effekten av sjukdomen är ledinflammation, dessa besvär kan vara mycket långdragna.

Läs mer in Chikungunyavirusinfektion här! 

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.