Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nyanställda läkare kan bli utan övertidsersättning

Ledningen vid Karolinska har bestämt att nyanställda läkare, som tjänar minst 50 000 kronor i månaden, förlorar rätten till övertidsersättning. Något som facket är kritiskt till.

Publicerad den: 2014-10-17

Annons

”Sjukhusledningen fattade den 28 april 2014 beslut om att samtliga chefer, samt de medarbetare som har en månadslön om 50 000 kronor eller mer, eller har utpräglade specialistbefattningar (inom administration) inte ska ha rätt till kompensation vid övertidsarbete”.

Beslutet innebär att läkare som anställts vid Karolinska universitetssjukhuset efter den 1 september i år, eller byter tjänst inom sjukhuset, förväntas avtala bort rätten till kompensation för arbete övertid. Däremot ska läkare som genomför övertidsarbete i syfte att förkorta vårdköerna på Karolinska ersättas med en timersättning som tagits fram av ledningen. Den går ut på att specialister får 800 kronor i timmen, biträdande överläkare 900 kronor och överläkare 1 000 kronor.

– Vi har inte medverkat i att ta fram den här extra ersättningen. Vår åsikt är att övertidsersättningen ska vara kvar. Beroende på grundlönen kan den av arbetsgivaren erbjudna nivån innebära både plus och minus för individen, så nivåerna i sig har jag ingen kommentar till, säger Yvonne Dellmark som är ordförande i Karolinska universitetssjukhusets läkarförening, till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Förändringen riskerar att splittra upp sjukhusets läkare i ett ”elitlag” och ett ”farmarlag” beroende på när man anställts, menar en anonym läkare. Yvonne Dellmark påpekar att det även kan få andra konsekvenser för läkare, exempelvis att det inte säkert blir positivt att byta tjänst eller få högre kompetens.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.