Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny myndighet ska granska vården

Annons

Regeringen vill ha en ny myndighet som ska granska och utvärdera sjukvården. Socialminister Göran Hägglund beskriver den eventuellt nya myndigheten som ”liten och spetsig”. Tanken är att den även ska undersöka varför vården varierar i landet.
– Avsikten är att det ska vara en effektiv liten myndighet som kan jaga fel och brister som har uppkommit när det gäller lagstiftning, och som hittar det som är systemfel och ger oss möjlighet att förändra det som behöver förändras, säger socialminister Göran Hägglund till Ekot.

Han menar att myndigheten ska göra en oberoende granskning av vad som händer i vården, utvärdera olika satsningar och mäta effektiviteten. Men den ska även undersöka vilket behov av information som olika patientgrupper har. Inga-Lill Björn som är ordförande i Astma-Allergiförbundet, anser att just informationsbristen i dag är ett påtagligt bekymmer.
– Hur ska man få information om att just den här läkaren är duktig på astma eller min allergi eller så. För det finns ju egentligen inte någon förteckning över sådana läkare. En oberoende information skulle vara jättebra, säger hon.

Annons
Annons

Dessutom vill regeringen att myndigheten, som fått arbetsnamnet Institutet för uppföljning och utvärdering, även ska undersöka varför det är så stora regionala skillnader i vården. Men om ett landsting missköter sig så finns inga sanktionsmöjligheter.
– Den här myndigheten är ju tänkt att fästa uppmärksamheten på det som brister, och har i sig inga maktmedel att förändra det. Men att påtala, och sedan lägga det till grund för nya beslut som gör att vi rättar till det som är faktiska brister i sjukvården, säger Göran Hägglund.

I dag, torsdag den 20 maj, fattar regeringen beslut om den nya myndigheten och om det går enligt planerna kan den starta den 1 januari under ledning av sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm Toivo Heinsoo.

Men det finns även viss kritik mot den nya myndigheten. Anne Carlsson i Reumatikerförbundet, tror inte att en myndighet av detta slag kan lösa hennes medlemmars problem.
– En flaskhals är ju primärvården naturligtvis, där det är svårt att i vissa fall diagnostisera våra sjukdomar. Och då blir det det första problemet, då hjälper inte en sådan här myndighet till, säger Anne Carlsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.