Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Få känner till rätten att begära ut vem som läst deras journal


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-02-16

Annons

Det är inte många som känner till att de kan begära ut en logg från landstinget för att se vilka som läst deras journal. På Karolinska universitetssjukhuset har bara 160 personer bett om ett loggutdrag, skriver Dn.se.

Det går att spåra vem som varit inne och läst din journal – det registreras i datasystemet. Enligt patientdatalagen har alla rätt att begära ut en logg över hur många som läst ens journal.

Datainspektionen ska under våren granska rutinerna i vården ser ut när det gäller att lämna ut loggutdrag. Till Datainspektionen kommer det nu in klagomål från personer, bland annat om att det varit mycket trafik i deras journaler.

– Vissa får inte ut någon information, andra får ut logglistor som de inte förstår. Och något som vi sett på sista tiden är att vissa hör av sig och säger att det har varit så otroligt mycket trafik inne i deras journal. De har pratat med vårdgivaren men inte fått någon bra förklaring, säger Maria Bergdahl, jurist på Datainspektionen.

Kände du till rätten att begära ut loggutdrag? Kommentera direkt under artikeln

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-10-30 22:13 (7 år sen)

    Anser Svaren ger en mkt klar bild av den verklighet Som existerar bland våra vanliga patienter i detta land. Ansvar minskar till stort sett obefintligt medan en ev bevisbörda är omöjlig stort Sett. Finns dock de en mindre skara som kämpar för att leva upp till läkarens verkliga anledning att bli läkare. Men alltför många ser det som en lön bland andra med god titel. Hoppas att de goda läkare inte ger upp utan blir fler. Lyfter på hatten för er!!!

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-14 21:11 (10 år sen)

    jag får den ej även om jag begär den vill ha förklaring också rätt till. Fast då läk lagt in fel för att ja finns olika saker , Fast jag får ej se eller får en totalt nernbantad. fick en version genom advokat vilken skillnad .

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-14 14:02 (10 år sen)

    Vill inte låta alltför misstänksam men jag tror att många som sett samt hört så mycket inom vården skulle nog utan tvekan varit mer än så.
    Men finns det anteckningar som inte du som privat får eller måste det i så fall saker som går från mun till mun?

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-14 11:12 (10 år sen)

    Hej, jag skulle vilja veta mer t.ex. vem som har läst min sjukjournal ,precis på samma sätt som man får information från upplysning / SKICKAS HEM.

    Ni är bästa .)

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-5 17:01 (10 år sen)

    Nej,men skulle hemskt gärna vilja!

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-16 14:37 (11 år sen)

    ja jag har hört om det. Men i många fall finns journalerna inte kvar, man skyller på gamla journalsystem etc etc. Får vara glad om man får ut journalen över huvudtaget. Försökte spärra generellt men det gick inte måste ringa de avdelningar direkt där jag varit på besök. Undrar om det verkligen är så?

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-11 11:46 (11 år sen)

    Kände inte till möjligheten men är väldigt glad att den finns,
    låt mig nu få ta del av loggen,så blir jag otroligt nöjd och glad.

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-6 21:24 (11 år sen)

    Detta visste jag inte men kan vara bra att känna till. Tyvärr upplyses det sällan vad man som patient har rätt till. Har velat ha ut journalkopior som är mycket svårt att få även om det sägs man har rätt till det. Har t o m hört att journaler bränns upp. Journaler från sjukgymnaster, privat eller i sjukhusen slängs bort efter ett antal år. Det blir svårt att bevisa arbetsskador, tidigare sjukdomar el olycksfall. Hur bär man sig åt för att få ut detta loggutdrag?

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-22 10:51 (11 år sen)

    känner till chansen att få ut loggutdrag. vill gärna prova iden.

  • Avatar Tidigare användare 2013-07-30 23:18 (11 år sen)

    Nej, det visste inte jag!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.