Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya gener för intelligens funna

Forskare har funnit 40 nya gener som är starkt kopplade till människors intelligens. Studien bekräftar ytterligare att en stor del av vår mentala förmåga är genetiskt styrd.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-25

Annons

– Vi kommer att ha stor nytta av detta. Vi fördjupar våra kunskaper om hur vår hjärna fungerar, och hur generna påverkar hjärnan. Det kommer bland annat att ha betydelse för förståelsen av olika demenssjukdomar, säger Patrik Magnusson, forskare vid Karolinska institutet i Solna, och en av forskarna bakom studien.

Totalt har 30 forskare från Sverige, Nederländerna, Storbritannien och USA bidragit till resultaten som publiceras i Nature Genetics.

Intelligenstester

Analysen omfattar 78 308 personer, vilket gör den till en av de mest omfattande i sitt slag. Alla åldrar är representerade.

Annons
Annons

– Merparten har testats med erkända intelligenstester, säger Magnusson.
Personernas arvsmassa har sedan granskats för att hitta gener som är kopplade till den mentala förmågan. Dels kunde man bekräfta att 12 gener som upptäckts tidigare verkligen är associerade med intelligens. Viktigast är dock de 40 nya generna som tidigare inte varit kända.

Läs också: När ska jag söka hjälp för min depression? 

Uttrycks i hjärnan

De aktuella generna styr vissa cellers utveckling, och är i huvudsak kopplade till hjärnans utveckling. Vissa varianter av dessa gener ger högre mental förmåga, andra lägre förmåga.
Sedan tidigare är det välkänt att en mycket stor andel, cirka 54 procent, av intelligensen, är medfödd.

I studien har man också tittat på om det finns samband mellan olika psykiska sjukdomstillstånd och den mentala förmågan. Det visade sig att så var fallet. En negativ koppling finns till alzheimer, olika depressioner, adhd och schizofreni. Ett positivt samband fanns å andra sidan mellan hög utbildningsnivå och högre intelligens.

Annons
Annons

– Fast det statistiska sambandet på den här punkten är inte så starkt. Det rör sig om små skillnader, säger Magnusson.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons