Frågor och svar om ms 2014

Cirka 17 500 svenskar har multipel skleros och varje år insjuknar omkring 500 personer. På senare år har nya behandlingsmetoder gett många med MS, multipel skleros, chansen att fortsätta leva ett bra liv. Därför är det också allt viktigare med tidig upptäckt av ms, så att behandling som kan bromsa den skadliga sjukdomsprocessen kan sättas in.

I en chatt, den 31 mars 2014, svarade Anders Svenningsson, överläkare vid Neurologikliniken, Norrlandsuniversitetssjukhus på frågor om multipel skleros. Läs samtliga frågor och svar från chatten här nedan.

Du har väl inte missat MS-Koll.se som är en upplysningskampanj om MS från Netdoktor? På MS-koll.se kan du lära dig mer om MS, vanliga symtom, komplikationer och behandlingsalternativ. Lär dig mer om ms här »

Chattens besvarade frågor

EBV

Gäst53517 frågar: Hej! Ibland diskuteras sambandet med att människor som (har?) haft Epstein Barr virus skulle ha större risk att utveckla MS. Är Epstein Barr samma sak som "körtelfeber"? Kan man bära på viruset utan större symptom? Går det i så fall att ta något prov som ger svar på om man har detta?

Anders Svenningsson svarar: Ja Epstein Barr viruset (EBV) är orsaken till det vi i dagligt tal kallar "körtelfeber". Dom allra flesta människorna har stött på viruset vilket man kan se genom att mäta antikroppar mot EBV i blodet men bara en liten del har haft körtelfeber så de flesta får inga symptom när de blir smittade. Man bär sedan på viruset resten av livet och man kan som sagt konstatera det genom att mäta antikroppar mot EBV i blodet. Har man MS är man till nästa 100% positiv för EBV vilket är anledningen till att man tror att det har med sjukdomen att göra. Dock har över 90% av befolkningen i övrigt också antikroppar mot EBV så det behövs uppenbarligen mer för att förklara varför man får MS.
/Anders

MS SEDAN 1958, EFTER BILOLYCKA

Gäst78198 frågar: 3 veckor efter bilolyckan , blev jag förlamad och inlagd på Neurologen i Göteborg
förlamningen släppte så småningom-
har arbetat som affärsbiträde och servitris utan större problem
har fött tre barn .
Har inte fått någon bromsmedecin, (jag har frågat efter bromsmed.)
endast fått Treo Comp , ord, en om dagen som inte hjälper
för min muskelvärk,
År jag för gammal för att få hjälp?
Jag är inte intressant längre

Anders Svenningsson svarar: Det framgår inte ur ditt mail om du fått MS-diagnos eller inte. En förutsättning för bromsmedicin är naturligtvis att man skall vara helt säker på att du har MS. Annars gör den ingen nytta. Kan det var det som är problemet?
/Anders

Naltrexon i lågdos vid MS

Gäst13707 frågar: Hej!

Många MS-drabbade vittnar om att de har blivit förbättrade av att ta Naltrexon i lågdos. Det bromsar förstås inte själva MS-förloppet men sägs lindra symtomen för många. Vad säger du om det här och finns det någon risk med att inta Naltrexon samtidigt som man står på Tysabri-behandling?

Vänliga hälsningar
Carina

Anders Svenningsson svarar: Naltrexon binder lite lätt till de receptorer i hjärnan som också binder de sk endorfinerna vilka är en form av "välbefinnande substans". Det kan vara därför som en del upplever att de mår bra på LDN. Det finns inga kända risker med LDN men det påverkar som du skriver inte själva sjukdomsförloppet vid MS.
/Anders

MS och stigande ålder - hur ser "normalförloppet" ut?

Gäst54496 frågar: Hej!

Fick diagnos 1982 - då 32 år - nu 64 och har kanske haft ett hyfsat bra sjukdomsförlopp - kunde jobba heltid till 60 års ålder - endast extrem trötthet och svaga muskler i benen är bestående symptom. Tar Avonex sedan 2007.
- Kan jag räkna med att sjukdomen "avstannar" med stigande ålder, eller brukar symptomen gradvis förvärras hela tiden - även längre upp i ålder?
- Hur länge ska man hålla på med Avonex-behandlingen? Tills man dör, eller?

Mvh

Anders Svenningsson svarar: Vi räknar med att den inflammatoriska aktiviteten avtar med stigande ålder så vi tror inte att man behöver hålla på med bromsmediciner hela livet. Exakt när det är lämpligt att sluta vet man inte men jag tycker att du kan diskutera med din Neurolog att göra det redan nu. Man bör dock följa upp med magnetkameraundersökningar de närmaste åren för att se att sjukdomen inte blir aktiv igen.
/Anders

Primär progressiv ms; förlopp

Gäst49479 frågar: Jag fick diagnos i juli-13. Sökte för att jag domnade bort i fötterna, ett problem som eskalerat
under tiden. Hade även känsla av iskyla i fötterna och nervsmärta i ena benet. När jag nämnde mina problem för neurologen (vid mitt första besök efter diagnos) i dec-13 skrev hon ut antidepressiv medicin som jag inte tagit. Jag äter idag Betmiga för urinträngningar men har i övrigt ingen medicin.
Sedan tre veckor har jag jordat mig = sover på silverlakan med sladd i marken utanför sovrumsfönstret. Efter natt två
upplevde jag ökad känsel i båda fötterna och har inte känt av någon smärta. Jag upplever nu också att mina fötter är varma.
Oavsett om jag inbillar mig, det beror på jordningen eller något annat är min fråga till dig om det är så att man kan bli bättre när man har ppms?
Tack på förhand!

Anders Svenningsson svarar: Om man har ett rent progressivt förlopp (som vid PPMS) blir man i de flesta fall inte bättre mellan varven som man blir vid skovvis MS (RRMS). Det finns dock en del med PPMS som har ett tydligt inslag av inflammation i sjukdomen om man tittar på magnetkamera och då kan man prova behandlingar och det finns även möjlighet att bli bättre.
/Anders

B12-sprutor

Gäst53517 frågar: Jag har MS och har tidigare provat B12-sprutor (cyanokobalamin). Jag undrar om det finns sprutor med methylkobalamin som man kan få utskrivna i Sverige?

Anders Svenningsson svarar: Jag tror att de skall gå att skriva ut som så kallat "ex tempore" beredning men har inte gjort det på länge nu så man får kolla med apoteket först. Det borde dock gå lika bra med det allmänt tillgängliga Hydroxycobalamin (Behepan)
/Anders

Fampyra

Gäst53517 frågar: Hej! Har du goda erfarenheter av behandling med Fampyra (har nog flera namn tror jag) på någon med MS utan skov?

Anders Svenningsson svarar: Min erfarenhet är att det bara är en ligtn andel av personer med MS som har riktig nytta av Fampyra. Hos oss använder vi i stället det som heter Aminopyridin APL vilket innehåller samma substans men är betydligt billigare. Det kan ev finnas fördelar med Fampyra för vissa personer dock men vi har inte använt det. Det spelar ingen roll om man har skov eller inte för att kunna få effekt av Aminopyridin.
/Anders

Går det att förutsäga sjukdomsförloppet?

Gäst55376 frågar: Jag har förstått det som att det är väldigt svårt att säga ngt om sjukdomens förlopp och variant. Det verkar så på min neurolog i alla fall. Jag fick diagnosen med skovvis förlöpande ms. Jag har haft ett fö mig rejälare skov för ca 2år sedan, men har haft symptom i säkert 15 år. Jag har rester av skrovet som visar sig då jag är trött eller stressad. Under skrovet med känselstörningar på höger sida kunde jag röra mig och arbeta som vanligt. Borde i te jag då kunna ha benign ms? Och vad ska jag tro om framtiden? Jag är 37 år i dag.

Anders Svenningsson svarar: Det är väldigt svårt att förutspå att man har ett benigt förlopp även om man haft sjukdomen i 15 år utan att ha så mycket symptom. Det är av den anledningen vi rekommenderar att i princip alla med skovvis MS bör ha behandling för att minska risken för långsiktiga skador. Man har god hjälp av magnetkameraundersökning för att göra dessa bedömningar.
/Anders

Skov

Gäst25797 frågar: Hej, undrar hur länge ett skov kan pågå?

Anders Svenningsson svarar: Symptom på ett skov kan finnas kvar allt från några dagar upp till ett år men det vanligaste är att symptomen har klingat av efter några veckor.
/Anders

Medicin

Gäst49989 frågar: Jag har PPMS och lider av svår Fatigue, har testat modiodal och amfetamin men inget hjälper.
Jag vill testa LDN (Low dose of Naltrexon) som jag vet har hjälpt många mot trötthet, men min läkare vill inte skriva ut det. Orsak att det inte finns vetenskapliga bevis för att den fungerar. Varför får man inte själv bestämma när man vill testa en medicin som är väldigt lite biverkningar på och inte är något narkotikaklassat preparat. Många beställer ju då via nätet och då vet man ju inte vad man får. Mvh/Ingela

Anders Svenningsson svarar: Varje läkare är ju ansvarig för de behandlingar hen skriver ut så i slutänden så går det inte att som patient bestämma ´vilka läkemedel man skall få utskrivet, då skulle det ju nästan vara som att beställa på nätet. När det gäller icke dokumenterade behandlingar resonerar olika läkare lite olika och var och en får förklara varför man gör som man gör. Ett alternativ är att du ber att få träffa någon annan läkare och diskutera frågan, det är många (som jag) som resonerar som du att det inte är farligt och inte heller dyrt så då kan man gärna prova.
/Anders

förkyld

åsa frågar: Har ms sen 2 år tillbaka. När jag blir förkyld blir jag så himlans dålig. Har det med min ms att göra?

Anders Svenningsson svarar: Om du menar att du blir sämre i din MS vid förkylning så är det en "normal" reaktion vid den här sjukdomen. Nerverna som är lite skadade i myelinet leder signalerna sämre när man får lite feber bland annat. Om du menar att dina förkylningssymptom är det som blir väldigt kraftiga så har det inte med din MS att göra däremot.
/Anders

Nervsmärta i Ischiasnerven höger ben vid MS

Gäst12927 frågar: Jag har haft MS i 30 år. För ca 25 år sedan började jag få smärta i ischiasnerven höger ben.Jag har fått prova på olika mediciner och TNS-behandling. Har du förslag på någon behandling som hjälpa mig.

Anders Svenningsson svarar: Naturligtvis bör man utesluta att du inte har ett diskbråck som ev skulle kunna opereras men det utgår jag från att man gjort. Det finns flera läkemedel som kan fungera, bland annat Gabapentin, Lyrica, Saroten och Tegretol. Dock brukar det aldrig fungera med "vanliga smärtstillande" som Alvedon eller Ipren och man bör inte ta läkemedel som innehåller morfinliknande substanser.
/Anders

Statiner och Sativex

Gäst96531 frågar: Förskrivs statiner vid spms i Sverige?
Kan man få Sativex mot svår nervsmärta?

Anders Svenningsson svarar: Stainer föreskrivs i princip inte vad jag vet, det är ju först alldeles nyligen det kommit ut data som kan tala för en viss effekt och det behövs fler studier. I Sverige kan man i princip inte få utskrivet Sativex mot nervsmärta.
/Anders

VITA PRICKAR

Gäst94221 frågar: Enligt MR har jag vita prickar på hjärnan. Kan man då helt utesluta MS?
Enligt läkaren har dessa vita prickar ingen betydelse.

Anders Svenningsson svarar: Väldigt många personer har lite "vita prickar" på MR vilket vanligen inte betyder någonting alls. Man kan med hög säkerhet värdera om prickarna ser ut som MS och i kombination med symptom och ev ryggvätskeprov bör man kunna vara väldigt säker på om det bara är "vita prickar" eller om det kan stå för någon sjukdom.
/Anders

Ålders gräns...

Gäst78910 frågar: Hej
Finns det någon övre ålders gräns för att få behandling mot sin MS??
Hälsningar
Lotta

Anders Svenningsson svarar: Nej, i princip inte. Det beror på om man har tecken på aktiv inflammation eller inte eftersom det är det som man kan påverka med behandling. Det är dock ovanligt att man har aktiv inflammation när man är över 60 års ålder. Den äldsta patient vi behandlat med bromsläkamedel var över 70 år men väldigt få behöver som sagt behandling efter 60. Magnetkamera är som vanligt bra på att värdera detta.
/Anders

Tysabri o leverskador

Gäst85447 frågar: Hur svåra kan leverförändringarna bli av att ta tysabri? Vilka följdsjukdomar kommer med MS? Både från medicinsk väg o utan medecin?

Anders Svenningsson svarar: Risken för leverpåverkan vi Tysabri behandling är som jag bedömer det minimal, om det ens förekommer. Det finns inga speciella följdsjukdomar man kan få av MS annat än funktionsnedsättningar direkt relaterat till sjukdomen
/Anders

Blodstamcellstransplantation

Gäst38632 frågar: Jag har haft MS sedan 1998. Jag har haft ett stort skov som jag fick från 1998-2000. Jag har problem med balans, mage och urinvägar. Mina besvär har varit så sen dess. Är jag "för frisk för att få blodcellstransplantation. Måste jag vänta på nästa försämring och vad händer då? Är det inte bättre att åtgärda innan problemet kommer, om det kommer. Det vet ju varken min läkare eller jag. Min fråga är alltså- Skulle jag kunna vara aktuell för en blodstamcellstransplantation?

Anders Svenningsson svarar: Effekten av blodstamcellstransplantation (ABMT) är i princip kopplat till graden av inflammatorisk aktivitet när man gör behandlingen. Studier visar att effekten är betydligt mindre tydlig om den görs om man inte har en höginflammatorisk sjukdom. Så det är inte så mycket en fråga om att "vara för frisk" utan hur det ser ut med den inflammatoriska aktiviteten vilket man bäst bedömer via magnetkamera. Vill du ha djupare information kring detta kan du be om remiss till din regionklinik där någon bör kunna ge mera information kring hur man värderar vilka som ha mest nytta av denna behandling.
/Anders

Naiv

Gäst51211 frågar: Är jag naiv efter att ha haft ms i 4 år och tro att min framtid blir utan rullstol ? Är 46 år och jobbar deltid och kan gå 6 km efter att ha tränat mycket . Har Tysabri idag och är mycket nöjd. Min syster har ms hur ser det ut för mina barn ? Hur kan jag mer bromsa förloppet . Tack

Anders Svenningsson svarar: Nej, du är inte alls naiv om du tänker så. Det är vad jag skulle förvänta av det du skriver. Fortsätt att hålla inflammationen i schack med bra läkemedel så tror jag att det kan hålla sig helt stabilt även på lång sikt. Vi tror att de flesta kan sluta att ta medicin mot MS någonstans vid 55 - 60 årsåldern eftersom den inflammatoriska aktiviteten går ner med åren så det är inte ens säkert att du behöver ta denna behandling hela livet och ändå fortsätta att må bra.
/Anders

ALS och MS

Gäst76967 frågar: Innefattar denna forskning även ALS? Vad är annars skillnaden på dessa två? Är det nån forskning på ALS annars och isåfall hur går den? Hinner jag få nån nytta av den, ( sen 2år )

Anders Svenningsson svarar: MS och ALS är helt olika sjukdomar och tyvärr kan de som har ALS inte dra någon nytta av de framsteg man gjort inom MS-forskningen eftersom de behandlingar som kommit fram mot MS angriper inflammationen, vilket inte verkar vara en så viktig mekanism vid ALS.
/Anders

Fatigue

Gäst49989 frågar: Jag har PPMS och lider av svår Fatigue som förutom tröttheten även orsakar kognitiva problem, finns det plack på något speciellt ställe i hjärnan då,vet ju det finns det för andra symtom. Mvh/Ingela

Anders Svenningsson svarar: Det kan i vissa fall finnas plack i hjärnstammen som ger svår fatigue men i de flesta fall kan vi inte koppla det symptoment med någon speciell lokalisation av placken. Det finns en massa olika sätt att jobba med fatigue och även en del läkemedel. En vistelse på rehab enhet brukar vara ett bra sätt att gå igenom detta i detalj.
/Anders

VARFÖR EN DEL MABTHERA

Gäst29890 frågar: Hej
varför får en del patienter behandling med mabthera en gång per år och andra patienter två gånger per år o med en uppföljning med MR-röntgen??
Hälsningar
Lisen

Anders Svenningsson svarar: Behandlingsprotokollet för Mabthera är inte ett helt fast protokoll för alla eftersom det inte finns studier med olika doser. Vi har i Svenska MS-sällskapet lagt upp ett protokoll som förslag att följa vilket innebär att man tar en dos var 6.e månad i 3 år och därefter årligen. Det fungerar säkert alldeles utmärkt med en dos per år också, särskilt om man inte har så aktiv sjukdom, t ex pga att man hunnit bli lite "äldre" (i MS-sammanhang är "äldre" runt 50 års ålder).
/Anders

Behandling

Gäst42627 frågar: Har du erfarenheter av att patienter insatt på gilenya fått biverkning i form av högt blodtryck? Vad finns det för möjligt behandlingsalternativ i tablettform som alternativ till gilenya och för och nackdelar med dem? avonex-rebif har inte funkat för mig pga biverkningar.
Tack Anders för ditt engagemang kring MS!
// Cecilia

Anders Svenningsson svarar: Nej, vi har inte haft de problemen med Gilenya hittills, men man borde kunna behandla det som vilket högt blodtryck som helst om man tycker att medicinen fungerar bra i övrigt. Snart kommer annars Tecfidera som är en tablett och sannolik ganska likvärdig med Gilenya. Jag misstänker att du är JCV+, annars hade Tysabri varit ett bra alternativ. Vi använder mycket Mabthera i stället för Gilenya och det fungerar utmärkt.
Tack för din uppmuntran!
/Anders

Tidigt skede

Gäst56576 frågar: Vilket eller vilka är de allra första symtomen - i ett tidigt skede - som man, på ett säkert sätt, kan konstatera att man drabbats av MS?

Anders Svenningsson svarar: Det vanligaste första skovet vid MS är en ryggmärgsinflammation som leder till känselstörning i benen och det näst vanligaste första skov symptomet är synnervsinflammation som leder till att man får nedsatt synskärpa, dåligt färgseende samt ofta ont bakom ögat då man tittar åt sidorna.
/Anders

Forskning

Petter22 frågar: Hur långt har forskningen kommit angående behandling av oss som har sekundär form av MS. Har haft MS sedan 1983.

Anders Svenningsson svarar: Det har visat sig vara väldigt svårt att hitta en bra metod att helt bromsa upp den rena progressiva sjukdomsutvecklingen man har vid SPMS och PPMS. Det handlar nog om att det behövs behandlingar som stimulerar nybildning av nerver vilket är väldigt svårt att åstadkomma på ett bra sätt. Vi hoppas naturligtvis på ett genombrott men det ligger nog dessvärre några år bort i tiden.
Anders

Tysabri behandling

Gäst75339 frågar: Min son 25 år får Tysabri behandling och har sedan dess inte fått några skov. Dock har han av tidigare skov fått (vad vi förstår) permanenta skador med domningar i händer och fötter etc. Vad kan man göra för att förbättra dessa skador? Finns någon behandling? Kan det bli bättre? Min son säger att känseln i händer och fötter är olika från dag till dag. Vissa dagar inga problem medans andra dagar stora problem. Det får mig att hoppas på att dessa skador kan läka?
Det är en riskfaktor med Tysabri - viruset JC. Hur stor chans är det att viruset plötsligt dyker upp? Min son är orolig för det.
mvh Anita

Anders Svenningsson svarar: Det finns en möjlighet att dessa symptom blir sakta bättre med åren men troligen kommer han att känna av det lite då och då alltid framgen. Det bästa är att inte tänka på det så mycket och leva som vanligt. De flesta som inte har JCV får inte det senare i livet men man räknar med att ca 1-2 % visar tecken på att man fått viruset per år så man måste fortsätta att kontrollera detta regelbundet.
/Anders

BROMSMEDICIN...

Gäst38188 frågar: Hej
Vilken är effektivaste bromsmedicin mot MS?? OCH vilka ms-sjuka får den bästa behandlingen??
Hälsningar
Ulrika

Anders Svenningsson svarar: De mest effektiva behandlingarna vi har idag är enligt min åsikt Stamcellstransplantation (ABMT), Tysabri, Lemtrada och Mabtehra. Det är svårt att säga vilken som är effektivast av dessa men för de som har en riktigt höginflammatorisk MS kan nog ABMT vara allra effektivast. Det går inte att säga vilka som får bäst behandling, det är min förhoppning att alla skall få den behandling de behöver utan att ha biverkningar.
/Anders

D-Vitamin

Gäst96652 frågar: Jag har MS sedan 9 år och jag har en fråga om D-Vitamin varför är det viktigt att mäta mängden man äter?

Anders Svenningsson svarar: Vi vet inte exakt vilka effekter D-vitamin kan ha mot MS när man väl fått sjukdomen men om man skall ta det brukar vi säga att det är lika bra att ta en rejäl dos så man vet att man höjer halten i blodet till nivåer man sett kan vara positiva för MS-förloppet. Vi rekommenderar 2000 E per dag och med den dosen ligger i stort sett alla på en bra serumkoncentration.
/Anders

MS utan plack i hjärna

Gäst29483 frågar: Kan man ha MS utan plack/att det syns på MRi hjärna och nacke?

Anders Svenningsson svarar: Det är väldigt ovanligt men det förekommer. En sådan situation är om man bara haft synnervsinflammation som ju inte syns så bra på MR.
/Anders

Progressiv Ms och behandling

Gäst32715 frågar: Hej Anders,
Jag har fått diagnostiserat en progressiv ms. Dessförinnan hade jag en mild ms med 2-3 skov under en 10-årsperiod.
Jag avråddes under denna tid från någon form av behandling. Nu är förhållningssättet helt annorlunda.. Tidig behandling, gärna t.o.m innan diagnosen är helt fastställd. Samtidigt får jag nu med min progredierande MS besked om att ingen behandling/bromsmedicin finns för denna form. Man menar nu att bromsande insatser borde gjorts i det tidigare skedet.. Jag känner mig delvis lurad och som en stor förlorare. Kunskapen om sjukdomen byggs på hela tiden naturligtvis men är den progressiva formen något man fått insikt om på senare tid?! Bedrivs det någon forskning kring bromsande insatser även för oss?! Smärtproblematiken är central för min del men även den ökande generella svagheten! Det är tufft att hantera besked att inget finns att göra.. Gabapentin och Lyrica har liten/obefintlig effekt! Tacksam för dina synpunkter kring detta!

Anders Svenningsson svarar: Jag förstår verkligen din frustration men kan också bara hålla med om att din situation sannolikt beror på att kunskapen utvecklas successivt och att man i början inte kunde veta riktigt hur farliga MS-läkemedel eventuellt skulle vara på lång sikt. Och hade man då inte bevis för att de behövdes så tillämpade många "försiktighetesprincipen" och avstod. Det forskas mycket på progressiv MS, det är faktiskt det som är det största fokus idag men det är en mycket svår sak att lösa. Vad gäller smärtbehandling är det också ibland ett besvärligt område och om man inte hittar en lösning vid de vanliga besöken kan man be om remiss till smärtklinik alternativt att man remitterar till en rehab enhet som är bra på att arbeta med smärtrehabilitering.
/Anders

sjukdomsförlopp och dödlighet.

Gäst18423 frågar: Hej ! Om man får sin diagnos i början av 50 års åldern, hur ser framtidisutsikterna ut ? Är MS en dödlig sjukdom och hur länge uppskattar man att man kan leva med sjukdomen ? Hamnar alla MS-patienter till slut i rullstol ?
Jag undrar också över bromsmedicin som kan ges i form av sprutor, om man inte klarar dessa pga biverkningar, vad finns för alternativ ?

Med vänlig hälsning G

Anders Svenningsson svarar: MS som debuterar lite senare (typ 50-årsåldern) innebär statistiskt sett bättre prognos på sikt. Om man får bra behandling i det läget (och om det inte debuterar som en rent progressiv sjukdom) så bör du inte bli rullstolsburen över huvud taget. Det finns flera bra alternativ idag till sprutor i form av två tablett-varianter samt ett par alternativ i form av dropp (Tysabri och Mabthera ffa). Sprutorna ger i mitt tycke för mycket biverkningar för att användas längre nu då det finns bra alternativ.
/Anders

Former av MS

Gäst35546 frågar: Hej! Jag har inte fått något klart svar på om jag har en mild progressiv form eller om jag har sekundär progressiv. Nu läste jag om en tjej som har sekundärkronisk progressiv form. Går det att snabbt ge nåt kännetecken på vad denna form innebär?

Anders Svenningsson svarar: Det enda som kan ge besked på om man har en progressiv form är just förloppet i sig, dvs man har ingen hjälp av magnetkamera i det här fallet. Försämringen går vanligtvis långsamt men det finns stora variationer. I många fall planar försämringen ut när man kommer upp mot 55 - 60 årsåldern så det behöver inte fortsätta att försämras hela livet.
/Anders

Aminopyridin

Gäst42485 frågar: Hej! Jag med Fampyra-frågan igen. Hjälper Aminopyridin till att hålla inflammation i schack om det skulle dyka upp? Jag har icke skovvis form.

Anders Svenningsson svarar: Nej varken Fampyra eller Aminopyridin (som ju egentligen är samma sak) har någon effekt på inflammationen utan den påverkar själva ledningshastigheten i de skadade nervtrådarna vilket kan innebära att man får mindre symptom av de skadorna.
/Anders

Tecfidera, när på apoteket?

Gäst70446 frågar: Många av oss i sprutträsket längtar efter detta piller. När kan det skrivas ut och till vilka? För- och nackdelar?

Anders Svenningsson svarar: Min åsikt är att sprutorna inte längre behövs just för att de ger biverkningar och det finns flera bra alternativ. Det finns nu tre tabletter på marknaden men alla har inte klart med läkemedelsrabatten än. Sedan finns ju dessutom ett par bra behandlingar med intravenösa dropp som är både effektiva och i stort sett fria från biverkningar. Man skall inte behöva ha biverkningar av sin MS-medicin idag med andra ord! Samtliga alternativa behandlingar ser ut att vara effektmässigt lika bra eller bättre än sprutorna.
/Anders

Publicerad den: 31 mars 2014