Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya läkemedel effektiva mot hjärtsjukdomar

Annons

En ny stor studie visar att två nya hjärtläkemedel ökar chansen att överleva en hjärtinfarkt samt minskar risken för slaganfall.&nbspEnligt&nbspen stor svensk-amerikansk studie på 18 000 personer i 43 länder har forskare kommit fram till att ett nytt blodproppsläkemedel minskar risken att dö eller återinsjukna efter en hjärtinfarkt. Läkemedlet, Brilinta, ska enligt forskarna minska risken att dö eller drabbas av hjärtsjukdom med 16 procent jämfört med rutinbehandling med läkemedlet Plavix. Lars Wallentin, professor i kardiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsa, är en av de ansvariga för den så kallade Plato-studien.
– Det här är en ny effektiv behandling som vi kan ge direkt efter en hjärtinfarkt. Den tycks fungera hos alla patienter, säger Lars Wallentin.

I Sverige drabbas omkring 25 000 personer årligen av hjärtinfarkt. Och det nya läkemedlet, som kan finnas på marknaden inom ett år, skulle kunna rädda livet på fjorton av tusen hjärtsjuka varje år. I en annan svensk-amerikans studie har forskare kunnat konstatera att det blodförtunnande medlet Pradaxa är effektivare och säkrare än rutinmedlet Waran för att förebygga slaganfall, stroke, vid förmaksflimmer. Denna studie, Re-Ly-studien, omfattar totalt 18 000 personer i 44 länder. Studieresultatet visar att risken för slaganfall minskade med 34 procent med Predaxa jämfört med läkemedlet Waran. I Sverige lider omkring 100 000 personer av förmaksflimmer och enligt Lars Wallentin kan denna upptäckt innebära stora förändringar för patienterna. – När läkemedlet kan börja användas om ett år kommer personer som har förmaksflimmer att få en effektivare och säkrare behandling. Livet blir enklr för de drabbade, som slipper ta ständig blodprover, säger professorn Lars Wallentin som även i denna studie är en av de ansvariga.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.