Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läsarna berättar: Så upptäcktes min typ 2-diabetes

Att man har typ 2-diabetes kan komma som en överraskning, då sjukdomen till en början inte behöver ge några symtom. Vissa får symtom och söker därför också vård för dessa, men utan att förstå att det handlar om diabetes. Här kan du ta del av berättelser från Netdoktors läsare om hur det var när deras typ 2-diabetes upptäcktes. 


Publicerad den: 2021-08-12

Annons

Många med typ 2-diabetes vet till en början inte om det, då det inte är ovanligt att man inte har några symtom i början. Symtom som kan förekomma är dock att man känner sig trött, att man kissar mycket, dricker mer och har klåda i underlivet eller att man fått sämre syn.

Under sommaren 2021 bad vi på Netdoktor våra läsare att skicka in sina historier om hur deras typ 2-diabetes upptäcktes. Här kan du ta del av deras erfarenheter: 


 ”Jag hade inga symtom alls”

Min diabetes fastställdes för 1,5 år sedan. Jag var hos privatläkare för hälsokontroll, han tyckte att blodsockervärdena var höga och rekommenderade mig att gå till vårdcentral. Där togs prover och konstaterades diabetes 2 i mars 2020. Jag hade inga symtom alls. Tar Metformin 1 tablett morgon och kväll.

 I våras var proverna så bra att doktorn vill inte se mig förrän om 3 år!!! Otroligt , har hört att det är viktigt med kontinuerlig koll. Jag har gått ner 15 kg i vikt. Har ännu inte träffat någon diabetessköterska. Känner mig inte riktigt omhändertagen.

Inger

 

Annons
Annons


”Trodde att jag hade urinvägsinfektion och svampinfektion”

 Jag sökte läkare efter att ha mått dåligt i ett halvår. Trodde själv att jag hade urinvägsinfektion och svampinfektion. Hade dålig aptit och var väldigt törstig så jag gick ner i vikt, tappade mycket hår, jag var också väldigt trött.

Lyckades jobba heltid under den här tiden. Gick till läkare och det konstaterades direkt att jag hade väldigt högt blodsocker och urinvägsinfektion. Det här var för ett år sedan. Nu har jag fått ordning på mina värden tack vare förändring av kost och motion.

Har gått ner ca 35 kg i vikt. Använder inte insulin eller några andra tabletter.

Lena


”Ovant att jag brukar vara såhär törstig”

Jag fick min diagnos diabetes typ 2 i samband med att jag sökte akut vård förra sommaren i juli på grund av magsmärtor, svårt att andas och stickningar i armar.

När jag kom in till akuten kräktes jag och lades in. Efter röntgen konstaterades att jag hade en akut inflammation i bukspottkörteln. Senare fick jag också veta att detta orsakades på grund av gallstenar.

Jag hade feber, vätskebehandlades och fick även extra syre. Jag hamnade därefter på IVA i fyra dagar.

När jag vaknade till och blev mer medvetande om var jag befann mig så kände jag mig mycket varm och törstig. Minns min första näringsdryck som en av sjuksköterskorna gjorde till mig med isbitar….drack drack och drack. Ville bara ha mer och mer. Lade själv märke till att det var ovant att jag brukar vara såhär törstig, och hade diabetes i bakhuvudet, men var också extremt slut så fortsatte sedan att sova.

Efter fyra dagar hamnade jag på Kirurgavdelningen och några dagar senare förstod jag att jag fått problem med mitt blodsocker som var uppe på 25 ett tag. Fick flera sprutor dagligen, och personalen jobbade med att få ordning på mina värden.

Det blev sammanlagt två veckor på sjukhus den sommaren och jag fick sova min sista natt på diabetesavdelningen. Jag fick informationen att jag hade fått diabetes på grund av att min bukspottkörtel var skadad och att det kan bli bättre med tiden om den återhämtar sig, eller så får jag leva med det resten av mitt liv.

Jag fick lära mig att ta ett långtidsinsulin varje morgon, och hade en fantastisk kvinna som informerade mig. Jag kände mig tacksam som trots allt som hänt mig fått diabetes. Kände även en stark motivation till att nu leva ett mer hälsosamt liv, och gjorde mitt bästa.

Idag ett år senare känner jag mig rätt ensam ibland, upplever att jag har usel kontakt/stöd från vården, och tappar motivation till att hålla en bättre kost. Har gått med i olika grupper för att hitta andra med samma diagnos, och det känns värdefullt. känner dock en större oro, och rädsla för att bli sjuk igen, eller att få komplikationer längre fram. Emellanåt läser jag på om viktiga saker att tänka på, jag rör på mig och har tagit paus från alkoholen sedan ett år tillbaka. Jag försöker göra så gott jag kan, men vill också kunna leva och njuta ibland.

Jag är tacksam över att jag mår bra idag, och har bra koll på mitt blodsocker. Jag har inte upplevt något farligt lågt blodsocker utan är ibland lite högre, men vet att en promenad gör gott om jag behöver komma ner i värdet. Allt ont har något gott med sig.

Hellen

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .


 ”Jag visste inte att jag hade problem med blodsockret”

 När jag fyllde 50 fick vi en hälsokontroll via min arbetsplats. Där upptäcktes det att jag hade högt blodsocker.

Jag visste inte att jag hade problem med blodsockret tidigare för jag medicinerar med tamoxifen för bröstcancer och har trott att vissa ”krämpor” berodde på biverkningar av det. Exempelvis hade jag länge haft ont vid levern, vilket visade sig bero på blodsockrets påverkan. Med Metforminet försvann detta ganska snabbt.

Hariette 


”Upptäcktes när jag gjorde årskontroll”

 Min diabetes upptäcktes när jag gjorde årskontroll vid vårdcentralen.

Lars


”Upptäcktes då jag bytte hälsocentral”

Jag hade ej några symtom som jag märkte, utan det upptäcktes då jag bytte hälsocentral och det gjordes nya och bättre provtagningar. Jag är mycket tacksam till vad den läkaren gjorde för mig.

Per


Bad om prover på grund av ärftlighet

Hade bett om prover för koll av Diabetes typ 2, då min mamma, mormor och äldre bror fått det. Min mamma fick det vid 54 års ålder o min bror vid 60. Min mormor gick bort vid 56 av hjärtinfarkt. Jag hade tagit fasteblodsocker 2-3 ggr innan under kanske 4-5 år

I september 2020 visade det sig ligga på 7.7 och nästa prov 3 veckor senare på 7.8, långtidsocker låg på 46. Det enda symtom som jag förstått i efterhand berodde på höga blodsockervärden var ökad urinmängd då även nattetid. Har sen diagnos gått ner 18 kg, ökat på motionen äter mindre kolhydrater o tagit bort godsaker. Ingen medicinering.

Eva 


Upptäcktes i samband med annat ärende hos vårdcentral

Min diabetes 2 upptäcktes på en vårdcentral genom blodprov i samband med ett annat ärende för över två år sedan. Har nyligen fått recept på Metformin, 1 tablett. att tas på morgonen.

Anonym 


Har inte accepterat min typ 2-diabetes

Jag har fortfarande inte accepterat diabetes 2. Jag är 81 år idag, 2021. Pigg. 

När jag var ca 24, 25, 26 år och jag bodde utanför Stockholm och pendlade med tåget in till Stockholm och jobbet så var jag hungrig redan vid kl 11.15. Jag åt väldigt dålig frukost te och en rostad macka. Sedan med åren började en konstig sak att jag blev ilsken och yr om jag inte fick mat på bestämda tider. Kunde inte hoppa över. Jag hade mat i väskan med mig för säkerhets skull. Jag tolkade det som lågt blodsocker och det har jag levt med. 

När jag flyttade hit till Växjö 2007 sa den läkaren som jag hade för blodtrycket rätt som det var att ”du har diabetes2”. Det har jag i efterhand inte fattat varför han sa det för jag kollade i journalen och jag hade 6.4 i blodsocker på förmiddagen och det är väl inte diabetes2. Jag hade ätit frukost. 

Inget gjordes dock. Jag kom till en ny vårdcentral för ett par år sedan och där gjordes långtidsblodsocker och jag hade 50. Jag har gjort det flera år och legat 50, 51, 52, vilket är ok för min ålder. Jag har fortfarande vad jag säger är lågt blodsocker. Jag är vegetarian sedan 40 år och måste fylla på var tredje timma. Jag har aldrig accepterat diagnosen diabetes2. 

Jag kom överens med läkaren kost och motion, eftersom jag redan levde så. Jag skrev upp mina värden och lämnade till min läkare och han sa äntligen, ja, man kanske kan säga sockerkänslig. Mina stick ligger bra. Jag vet har jag ska äta. Jag tar något sött efter maten. Ligger jag över 9.5 efter mat tar jag ett glas vatten och sätter mig på motionscykel . Det funkar bra då får jag ner det. 

Kerstin


Det händer i kroppen vid typ 2-diabetes – gå kostnadsfri utbildning

Vad händer i kroppen vid typ 2-diabetes? Och vad kan man göra för att minska risken för komplikationer som kan uppstå på grund av höga blodsockernivåer? Netdoktor har nu lanserat en utbildning som är ett måste för dig med  typ 2-diabetes. Läs mer här om utbildningen! 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.