Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Kvinnor informeras om överdiagnostik

Överdiagnostik är en av riskerna med mammografiscreening. För första gången finns nu information som berör både nackdelar och fördelar med undersökningsmetoden.

Publicerad den: 2015-01-19

Annons

– Detta är ett stort steg framåt, säger Sophia Zackrisson som är röntgenläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö, till Dagens Medicin.

Hon har tidigare varit kritisk till att informationen saknats inom området.

Överdiagnostik innebär att ofarliga tumörer upptäcks som aldrig hade påträffats om inte kvinnan genomgått mammografiscreening. Eftersom dessa tumörer inte går att särskilja från farliga, behandlas de som alla andra tumörer.

Annons
Annons

För första gången finns nu information om överdiagnostik, samt metodens fördelar och nackdelar på 1177 Vårdguiden. Där står bland annat att ”Det finns också cancer som växer så långsamt att den aldrig kommer att ge några besvär. Det är svårt att i förväg veta vilka långsamt växande tumörer som inte kommer att orsaka problem. Därför händer det att kvinnor får diagnos och behandlas fast de inte hade behövt det.”

Sophia Zackrisson säger sig sakna tydlig information om överdiagnostik i relation till antalet bröstcancerfall som kan undvikas. Samtidigt påpekar hon att forskningen går isär om hur vanlig överdiagnostik är, och vilken stor nytta screening gör.

Delen om fördelar och nackdelar med mammografiscreening kommer ganska långt ned i Vårdguidens informationstext. Något som är bra, menar Sophia Zackrisson.

 – Mot bakgrund av att vi vill öka deltagandet i screening i vissa socialt utsatta grupper tycker jag inte man kan börja med en information som kan skrämma bort kvinnor. Så jag tycker att det är rimligt utformat. Huvudbudskapet måste vara att screening är bra, säger hon till Dagens Medicin.

Annons
Annons

I samband med den uppdaterade informationen har man arbetat fram nya kallelser till screening. Där ingår en informationsbroschyr med ett kort stycke om överdiagnostik. Flera landsting i landet är i färd med att införa dessa nya kallelser.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.