Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Omskärelse av pojkar stoppas i Västerbotten

Annons

Tidigare i år gjorde Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ett utspel om att landstingen bör erbjuda omskärelse av små pojkar även när det inte finns medicinska skäl. Ett beslut som fått skarp kritik från många av de läkare som är tänkta att utföra ingreppen, men de flesta landstingen följer ändå rekommendationen. Men Västerbottens läns landsting är ett undantag där landstingsfullmäktige&nbspnu har&nbspbestämt sig för att inte erbjuda omskärelse, om det inte är medicinsk motiverat.
– Det som vi har att hantera är en liten strimma med operationstid. Ska vi då göra ett 50-tal omskärelser så får det undanträngningseffekter på annat som vi ser som medicinskt viktigt, säger Edward Riedl (m), ledamot i landstingsstyrelsen, till Sveriges Televisions Västerbottensnytt.

Än så länge har inte Värmland, Örebro, Västernorrland och Jämtland beslutat hur de ska förhålla sig till SKL:s rekommendation. Men övriga landsting och regioner erbjuder numera omskärelse, enligt en sammanställning gjord av nyhetsbyrån TT.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.