Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Pollensäsongen 2013 startade senare än väntat

Efter en kall vinter har pollenblomningen legat nere. Hassel- och alpollen har förekommit men så här års har det nästan inte varit något alls. Men innebär en lång och kall vinter en mild pollensäsong?

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-04-08

Annons

– Det problem som kan uppstå för en allergiker är att blomningen av hassel och al kan delvis sammanfalla och då kan pollenhalten sammantaget bli högre under en period. Enstaka pollen från främst hassel har förekommit, säger Kerstin Alm Kübler, intendent på Palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet.  Just nu är alpollensäsongen här i Stockholm tre veckor senare jämfört med förra året och vi väntar fortfarande på att hasselblomningen ska ta fart.

Börjar blomma i södra Sverige

Pollenblomningen börjar oftast i södra Sverige och sprider sig sedan uppåt över hela landet. Men redan nu kan det ändå finnas björkpollen och alpollen i luften, spritt genom så kallad fjärrtransport från andra, (varmare) länder, t.ex. Tyskland där alblomningen kommit igång. Genom hög- och lågtryck kan pollen färdas med vindarna hit till oss i norra Europa.

Generellt sett förekommer det varje år tillfälliga fjärrtransporter av pollen vilket gör att Sverige tidigt kan drabbas av pollen som ibland kan ge höga halter.
Björkpollenblomningen i södra Sverige sätter förmodligen igång i slutet av april i år, säger Kerstin Alm Kübler.

Annons
Annons

Drygt 20 - 25 procent av Sveriges befolkning är pollenallergiker. Sedan 70-talet har det skett en fördubbling av antalet pollenallergiker, men idag finns tecken på att ökningstakten avtar.

– Ökningen har börjat plana ut men hur pollenallergin artar sig skiljer från person till person. Besvärsgraden är varierande, vissa känner sig snoriga och får rinnande ögon men man kan också känna sig trött och håglös eller får besvärlig astma till följd av pollen, säger Kerstin Alm Kübler.

Hon berättar om svenskar som är så pass allergiska att de måste lämna landet någon gång i mars och kommer sedan tillbaka i början av juni.

– De är borta under den mest intensiva perioden. Några åker till Kanarieöarna eller till södra Spanien. Björk förekommer ända ner till Frankrike. Pollenallergin skiljer sig åt, i till exempel södra Europa är man mer allergisk mot oliv- och cypressträd.  

Tillkommer det nya pollenarter i Sverige eller är det samma växter som förekommer årligen?

– Malörtsambrosia är en art som förekommer på kontinenten och är mycket vanlig i sydöstra Europa och som anses mycket allergen. Förutom i Europa så orsakar den stora problem i USA och dess pollen anses vara bland de starkaste allergiframkallande av alla pollenslag. Malörtsambrosia påminner om gråbo och förekommer i samma miljöer men också under fågelmatarställen då den förekommer som förorening i importerat fågelfrö. Den är ettårig och blommar i september oktober och hinner sällan få mogna frön här hemma. Det är därför vi inte haft stora problem med den. Vi får hoppas att den inte sprider sig då den kan orsaka stora problem. I södra Europa försöker man ta bort den från till exempel vägkanter, men här hemma är den fortfarande relativt ovanlig och oftast tillfällig.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2013-04-9 21:09 (11 år sen)

    Kan det vara som så att man reagerar på nåt i luften ute redan nu? Jag har en jävulusisk klåda i ögonen; den började sent igår... Jag bor i Stockholm. Tacksam för svar!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.