Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bakslag i kampen mot antibiotikaresistens

En gen som gör vanliga bakterier resistenta mot den sista gruppen antibiotika har upptäckts både bland grisar och patienter i södra Kina. Upptäckten har gjorts av brittiska och kinesiska forskare.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-11-20

Annons

Forskarna har alltså hittat bakterien mcr-1 bland både grisar och patienter i södra Kina. Nu är forskare oroade att mcr-1 resulterar i att bakterierna blir resistenta mot polymyxin, som är den sista gruppen antibiotika som bakterier inte utvecklat resistens mot.

– Det här är ett mardrömsscenario. Det är riktigt, riktigt allvarligt, säger Otto Cars, professor och grundare av React, ett internationellt nätverk mot antibiotikaresistens, när han nås av nyheten.

Snabbare spridning

Det finns redan resistens mot exempelvis colistin, som ingår i polymyxin-gruppen. Men då har den aktuella resistensgenen varit bunden till bakteriernas kromosomer, det vill säga resistensen förs endast vidare när bakteriecellen delar sig.

Annons
Annons

Forskarnas upptäckt består i att denna gen sitter på en plasmid, en ringformad dns-molekyl som lätt överförs från en bakterie till en annan och mellan olika bakteriearter.

– Det är det som är det nya och det är det som gör det så allvarligt, eftersom spridningen går så otroligt mycket fortare om den är plasmidburen, säger Otto Cars.

Hel antibiotikagrupp kan gå förlorad

Att resistensen kommer att spridas från Kina råder det inga tvivel om. Enligt Otto Cars an det dessutom gå väldigt fort till och risken är då att hela antibiotikagruppen kan gå förlorad.

– Då står vi oss slätt, eftersom de här bakterierna är vanliga bakterier som finns i tarmen, men som ibland orsakar saker som urinvägsinfektioner, blodförgiftning eller infektioner efter kirurgiska ingrepp som då i princip kan bli omöjliga att behandla.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-06-29 00:07 (8 år sen)

    What I find so inisreettng is you could never find this anywhere else.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.