Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt fler vill donera organ

118 avlidna personer har hittills valt att donera sina organ i år, vilket är en uppåtgående kurva. Det allra viktigaste är att göra sin vilja känd, menar Josefina Eggertsson Meyer vid Socialstyrelsen.

Publicerad den: 2014-10-06

Annons

Den 6-12 oktober pågår donationsveckan där Socialstyrelsen, patientorganisationer och lokala sjukhus informerar om donation av organ och vävnader. Fler behöver ta ställning i frågan, menar Josefina Eggertsson Meyer som är utredare vid Socialstyrelsen.

– Det är viktigt att göra sin vilja känd. Det innebär en trygghet för de närstående att inte behöva ställas inför ett svårt val om donationsfrågan skulle bli aktuell, säger Josefina Eggertsson Meyer i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

Förra året donerade 151 avlidna personer sina organ, det var en ökning på sju procent jämfört med året innan. Men trots att kurvan för organdonationer går uppåt behövs betydligt fler donatorer. Den 1 oktober väntade 744 personer på ett, eller flera, nya organ. Allra flest står i kö för en njure.
118 avlidna personer har hittills valt att donera i år. Totalt är  är 1 522 428 personer anmälda till donationsregistret.

– För de som står på väntelista för transplantation kan ett nytt organ innebära skillnaden mellan liv och död, säger Josefina Eggertsson Meyer i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.