Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sjuka äldre får mer sällan sjukhusvård

Trots att många äldre är svårt sjuka och har omfattande vårdbehov bor allt fler kvar i hemmet. Samtidigt råder platsbrist på många äldreboenden och de kommande decennierna väntas en stor brist på utbildade undersköterskor. Det visar Socialstyrelsens årliga rapport om läget inom vården.
Annons

Mellan åren 2008 och 2013 ökade andelen sjuka äldre som bor kvar hemma från 67 till 74 procent.  

– Utvecklingen ökar kraven på att primärvården och hemtjänsten har en god beredskap för de mest sjuka äldres behov. Sköra äldre som bor hemma måste oftare läggas in på sjukhus än de på äldreboende, och det är ett tecken på att vården och omsorgen i hemmet behöver förbättras, säger Gert Alaby, Socialstyrelsens samordnare för äldrefrågor, i ett pressmeddelande.

Även i gruppen äldre över 80 år är det allt färre som bor på äldreboende, enligt rapporten. Ett åttiotal av landets kommuner uppger också att de har brist på platser på äldreboenden, och platsbristen spås förvärras under de kommande fem åren.

Annons
Annons

Enligt en prognos från Statistiska centralbyrån kan det dessutom om tjugo år saknas uppemot 160 000 utbildade undersköterskor. Stora pensionsavgångar och för svagt intresse för undersköterskeutbildningen ligger bakom prognosen.

– Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för vården och omsorgen just nu och framöver, säger Johanna Jupiter, projektledare för rapporten.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-02-27 22:41 (9 år sen)

    Kan platsbrist och kvarboende hemma ha nåt samband kanske???


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.