Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Paracetamol i butiker förgiftar fler

Från och med september kan värktabletter med paracetamol försvinna från butikshyllorna. Efter ytterligare utredningar står Läkemedelsverket fast vid att det har blivit vanligare med förgiftningar sedan tabletterna blev mer lättillgängliga.
Annons

Sedan paracetamoltabletter började säljas i vanliga butiker har antalet fall av förgiftningar ökat med 40 procent. Det är en siffra som inte kan förklaras med försäljningstrender eller fler självmordsförsök i allmänhet, menar Rolf Gedeborg, läkare och utredare på Läkemedelsverket.

– Vid de här självskadehandlingarna – och det är viktigt att påpeka att de just är det – där vet man att just tillgänglighet har betydelse, säger han i en intervju med Sveriges Radio.

Läkemedelsverket ville redan i höstas begränsa tillgången på värktabletterna genom att bara tillåta försäljning på apotek och inte i butiker. Då baserades förslaget på samtal till Giftinformationscentralen. Men efter kritik från läkemedelstillverkare har utredningen vuxit till att även omfatta 68 000 blodprov och information från Socialstyrelsen. Nu har läkemedelsföretagen fram till den 9 februari på sig att svara på förslaget. Om inget nytt kommer fram försvinner värktabletterna från butikerna i höst. Däremot kommer de fortfarande att finnas till försäljning i butik i form av brustabletter och sönderfallande tabletter för barn, rapporterar Sveriges Radio. 

Annons
Annons

Vad tycker du om att paracetamol kan försvinna från butikerna? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-04-9 09:19 (7 år sen)

    Jag tycker det är bra. De borde aldrig ha blivit så lätttillgängliga. När de finns på apoteken uppfattas värktabletter som medicin och att de kan vara farliga. Jag har mött flera personer som säger att vore de farliga så skulle de inte säljas i affärer. Att värktabletter vid överdosering kan skada njurarna har de aldrig hört. Mediciner hör hemma på apotek och ingen annanstans.
    / Eva

  • Avatar Tidigare användare 2017-04-9 09:32 (7 år sen)

    Jag tycker det är bra. De borde aldrig ha blivit så lätttillgängliga. När de finns på apoteken uppfattas värktabletter som medicin och att de kan vara farliga. Jag har mött flera personer som säger att vore de farliga så skulle de inte säljas i affärer. Att värktabletter vid överdosering kan skada njurarna har de aldrig hört. Mediciner hör hemma på apotek och ingen annanstans.
    / Eva

  • Avatar 2015-02-14 01:49 (9 år sen)

    Ja Pia det går att ta livet av sig med en överdosering. Det har uppmärksammats och beskrivits i dagspressen . Jag får ej heller ta andra värktabletter än Alvedon och Panodil som inte innehåller acetylsalicylsyra då jag intar Waran och trombyl som är blodförtunnande. Dessa Alvedon eller Panodil köper jag ut på apotek utan några problem, har gjort så i alla år.

  • Avatar Tidigare användare 2015-02-11 20:13 (9 år sen)

    Kan man begå självmord med Alvedon, Nils Karlsson?

  • Avatar Tidigare användare 2015-02-11 20:11 (9 år sen)

    Jag som inte kan äta Aspirin, bl.a blödarbenägehet, tycker att det är bra att Paracetamol, finns vid behov.....

  • Avatar 2015-02-2 10:03 (9 år sen)

    Peter Forsberg, tabletter med paracetamol försvinner inte från marknaden du kan i fortsättningen köpa dessa på alla apotek.
    Får efter din skrivelse intrycket av att du bör kontakta din läkare/vc för mer information.

  • Avatar Tidigare användare 2015-02-2 10:57 (9 år sen)

    Om nu den försvinner vad ska jag ta när jag äter Waran, annars risk för blödning. Vilka värktabletter finns det som alternativ då för mig.

  • Avatar 2015-02-1 14:42 (9 år sen)

    Att dessa värktabletter blev mer lättåtkomliga genom försäljning i livsmedelsbutiker kan vi tacka den avgående KD ledaren Göran Hägglund för, han blev så starkt påverkad av lobbyister att han genomdrev ärendet i riksdag/regering. Han har därmed medverkat till att åtskilliga ungdomars för tidiga död genom att de begått självmord genom överdosering av tabletterna.

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-29 14:35 (9 år sen)

    Det gör ingenting för min del

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-29 00:36 (9 år sen)

    Men är det inte lätt få tag i det även på Apotek? även för barn? det är nog ingen lösning detta! Isåfall skulle det tas bort helt. eller bara skrivas ut av läkare! Ta bort ölen istället! Fördärvar ju många liv. :(


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.