Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Är det dags att fimpa cigaretten för att få en operation?

Den frågan ställer man sig när det är dags för den nationella prioriteringskonferensen som startar i Norrköping i dag.
Annons

Kan sjukvården kräva att patienter som röker fimpar sina cigaretter för att få rätt till en operation? Det är en av frågorna man kommer att diskutera på den nationella prioriteringskonferensen som går av stapeln i Norrköping i dag, det rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

I de etiska principer som finns inom vården ska man alltid utgå från allas lika värde, störst behov går först och kostnadseffektivitet. Men Lars Sandeman, professor i vårdetik vid högskolan i Borås och vid Prioriteringscentrum i Linköping, menar att principerna lätt krockar och är alltför knapphändiga i prioriteringssituationer.

Många sjukhus kräver redan rökstopp

Lars Sandeman menar vidare att sjukvården står inför stora utmaningar och att livsstilsrelaterade sjukdomar kostar sjukvården allt mer. Han menar också att tidigare livsstil, såsom rökning, inte får innebära att patienter blir nedprioriterade. I dagsläget kräver många sjukhus rökstopp vid operationer för patientsäkerhetens skull. Lars Sandeman förklarar vidare att patienters framtida livsstil också får vägas in i beslut om operation eller inte.

Annons
Annons

– I vilken utsträckning skulle vi kunna ta hänsyn till framtida livsstil är ju en sådan fråga. Hur stora risker ska det vara för att hälso- och sjukvården inte ens ska erbjuda en åtgärd till en patient? Om vi nu ställer krav eller en stark rekommendation om att väga in det här med framtida livsstil, vilka effekter får det på den socioekonomiska fördelningen av hälsa? Finns det sådana problematiska effekter som vi måste väga in. Det finns inte heller klargjort eller diskuterat vilka ramar vi ska ha, säger Lars Sandman till Sveriges Radio.

Är det etiskt försvarbart att kräva att en patient slutar att röka för att få rätt till en operation? Kommentera och diskutera gärna i kommentarsfältet under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.