Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

11-åring fick ingen hjälp efter 112-samtal

När klasskompisen slet upp låret under en orienteringslektion i skolan ringde 11-årige Emil Persson 112. Han fick beskedet att vänta in lärare och ”sen var samtalet slut”. En ambulansfärd och 22 stygn senare är både lärare och föräldrar kritiska till SOS Alarms agerande.
Annons

– Barn får lära sig från tidig ålder att de ska ringa 112 om något allvarligt inträffar. Det får bara inte hända att barn ringer och larmar, och sedan inte tas på allvar, säger läraren David Almlöf till Göteborgs-Posten.

Olyckan skedde under en orienteringslektion. En av killarna i klassen slog upp ett sår i låret, stort som en handflata.

– Det såg jätteläskigt ut, vi såg att det var djupt och man såg något rött och vitt i såret, berättar Emil Persson.

Annons
Annons

Men när han berättade om olyckan för SOS Alarm fick han bara frågan om han pratat med läraren och sedan fick han rådet att invänta honom. Först när läraren ringde skickades en ambulans.

– Jag hade önskat att de frågade var jag var, och kanske gett lite vägledning och sagt om jag borde linda om såret eller om jag inte skulle göra det, säger Emil Persson.

Men SOS Alarm hävdar att operatörerna behandlar barn lika trovärdigt som vuxna.

– Även de ska kunna lita på att de får den hjälp som samhället ska leverera, säger presstalesmannen Anders Klarström till GP.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-01-31 13:43 (9 år sen)

    Nä vet ni vad. kan inte förstå det här. Om det är ett barn som ringer, så är det väl trovärdigt.Då läraren ringde skickades ambulans. SOS alarm behandlar inte barn likadant som vuxna.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.