Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sambandet mellan fetma och cancer studeras

Annons

Det är sedan länge känt att övervikt kan leda till cancer men forskarna har mycket kvar att göra när det kommer till att förklara vad sambandet mellan sjukdom och fetma beror på. Men nu har amerikanska forskare kommit en bit på vägen, åtminstone när det gäller möss.

Det är forskare vid University of California som har upptäckt att överviktiga möss med ett BMI på över 25, löpte 50 procent högre risk för att få cancer jämfört med normalviktiga möss. Allra störst var risken för mössen att drabbas av levercancer, den var 4,5 gånger högre. En av anledningar till detta tros vara att överviktiga möss lagrar mer fett just i levern. Detta resultera i en ökad mängd inflammatoriska faktorer som irriterar levervävnaden vilket i sin tur kan leda till en kronisk skada på levern som kan utvecklas till cancer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.