Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Brunt fett kan ge viktminskning

Annons

Människor som spenderar mycket tid i kyla har fler bruna fettceller än andra, vilket kan hjälpa personer att hålla vikten. Det menar en grupp forskare som&nbsphar sammanfattat det senaste årets forskning på just brunt fett och kommit fram till att det kan bidra till en viktminskning.

Det som är speciellt med bruna fettceller är att de kan bilda ett protein som gör att energin som finns i maten vi äter omvandlas till värme istället för kroppsfett. Detta talar för att människor kan gå ner i vikt&nbspom man kan aktivera eller göra mer brunt fett. Tidigare studier visar att människor har mer brun fettvävnad när det är kallt. Därför vill forskarna nu hitta läkemedel som kan aktivera cellerna på ett liknande sätt. Sven Enerbäck, vid Göteborgs universitet, har forskat på brunt fett.
– Många läkemedel idag är förknippade med otrevliga bieffekter, men det som är bra med brun fettvävnad är att den redan finns i kroppen, säger han till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Förutom att det krävs en ändrad livsstil för att gå ner i vikt påpekar Sven Enerbäck att nya läkemedel framförallt kan hjälpa människor att behålla en nyvunnen lägre vikt.
– En ökning på 50-100 gran brunt fett skulle kunna göra att människor tappar några kilo per år, och även om det bruna fettets främsta funktion är att producera värme så skulle man knappt märka av temperaturökningen, säger Sven Enerbäck, vid Göteborgs universitet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.