Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Gurkmeja skyddar cellväggar

Annons

Kryddväxten gurkmeja har en direkt effekt på våra celler som gör de mer motståndskraftiga. Det konstaterar forskare vid University of Michigan. Gurkmeja används mycket i indiskt mat och har länge även använts som medicinalväxt, och nu har ett indisk-amerikanst forskarlag kunna visa på vilket sätt som gurkmeja kan skydda våra celler. Det är den dominerade substansen i gurkmejan, curcumin, som forskarna har kunnat visa lägger sig i våra cellers membraner och gör dem starkare.&nbsp
– Membraner är det som håller i hop våra celler och det här ämnet sätter sig i membranet och gör att det blir mera ordnat. Det kan i sin tur skydda mot sjukdomar genom att cellerna inte släpper in lika mycket saker, säger Pernilla Wittung-Stafshede, professor i Kemi vid Umeå Universitet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-22 06:36 (9 år sen)

    Googla på Guldmjölk så får du recept.

  • Avatar Tidigare användare 2015-03-26 23:48 (9 år sen)

    Finns det nån maxgräns eller vad rekommenderas för mängd?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.