Frågor och svar om klimakteriet 2015

Vallningar, svettningar och torra slemhinnor - klimakteriet kan vara en besvärlig period för många. Gynekologen Eva Rylander har besvarat läsarfrågor om klimakteriebesvär.

Här nedan kan du se alla chattens frågor och svar kring klimakteriet och symtom runt klimakteriet. 

Chattens besvarade frågor

Äter Remifemin mot klimakteriebesvär – behövs komplettering?

Gäst59654 frågar:

Hej Eva! Jag har vallningar och sömnbesvär och äter i dagsläget Remifemin för detta. Det fungerar bra. Behöver jag ta någon annan tablett, äta kalcium eller så? Jag funderar även på att ta något för att sova utan att vakna om nätterna. Vet du något bra? Med vänlig hälsning Ann

Eva Rylander svarar:

Remifemin innehåller ett växtextrakt av östrogen (fyto-östrogen). Det är i och för sig ett bra östrogen, men det är osäkert hur mycket hormon det finns i varje tablett. Jämfört med receptbelagda läkemedel är naturläkemedel inte lika noggrant kontrollerade vad beträffar exakt dos i varje tablett och vilka tillsatsämnen som finns. Vi specialister inom området anser att kvinnor som använder någon form av systemiskt östrogen (det vill säga tillfört i tablettform, gel eller plåster) ska kontrollera livmoderslemhinnan med ultraljud hos gynekolog. Slemhinnan kan växa för mycket och då ge upphov till blödningar. För att detta inte ska ske brukar vi lägga till gestagen (gulkroppshormon) som motverkar sådan tillväxt.

Hur vet jag om jag är i klimakteriet?

Gäst15441 frågar:

Hej! Jag är en 46-årig kvinna. Jag äter p-piller som tar bort mensen, men den senaste tiden har jag börjat få blödningar. Det pågår i några dagar för att först upphöra och sedan återkomma efter en vecka. Sedan kan det dröja flera månader innan detta händer igen. Är detta början på klimakteriet? Hur vet man att man är i klimakteriet om man tar p-piller? Jag kan tillägga att jag även röker.

Eva Rylander svarar: Du nämner inte vilken p-pillersort du använder. Är det mini-piller så är risken för blodpropp inte så stor, men eftersom du röker, så är risken ändå förhöjd. Blödningarna som du beskriver tyder på att du äter mini-piller. Du bör i alla fall sluta med p-piller för att se hur ditt eget hormonsystem fungerar. Om du fortsätter att blöda oregelbundet bör du söka gynekolog.

39 år och i klimakteriet

Gäst45349 frågar:

Hej! 2010 opererades stora delar av mina äggstockar bort på grund av cystor. Detta resulterade i att äggstockarna "lade av". Eftersom jag och min man då försökte bli gravida var detta en enorm sorg och kris. Efter många tårar blev jag äntligen gravid med hjälp av äggdonation och nu har vi två underbara barn! Men sedan jag slutade amma vårt yngsta barn har jag mått allt konstigare... Jag har väldigt oregelbunden mens, där det ibland har blött massor och vissa gånger knappt alls. Jag har har lite värmevallningar, känner mig extremt trött, har huvudvärk, väldigt dålig sexlust och torra slemhinnor.


Jag gick till en gynekolog för att kolla upp detta. Han såg en cysta på cirka 2,5 centimeter på min högra äggstock samt tog några prover. Det visade sig att jag har 84 i FSH-värde och 80 (?) i östradiolvärde (om jag förstått rätt). Läkaren säger att jag bör ta östrogen nu för att jag är i klimakteriet!? Nu har jag läst lite om detta samt om risker för bröstcancer och så vidare. Både min mormor och min faster har haft bröstcancer så det finns i släkten.


Nu har jag flera frågor: Ska jag våga ta östrogen? Vad finns det att göra så att jag mår så bra som möjligt igen och får tillbaka sexlusten? Behöver jag ta några andra tillskott utöver eventuellt östrogen? Behöver jag tänka på något vad gäller kosten? Om jag nu tar östrogen, hur länge kan jag ta det? (Har läst att man max ska ta detta under 5-10 år på grund av cancerrisken)


Många tankar som snurrar... Tacksam för svar! /C

Eva Rylander svarar: Eftersom delar av dina äggstockar opererades bort, så har du kommit i klimakteriet tidigare än många andra. Du bör ta östrogen för det har skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdom och andra bekymmer. Tänk på att östrogen är ett livsviktigt hormon som de flesta kvinnor har naturligt i kroppen upp till i medeltal 51 års ålder. Det finns bra tabletter med kombination av naturligt östrogen och gestagen som gör att du får "mens" regelbundet.
Eftersom du är så ung, tycker jag att du ska fortsätta omkring tio år. Du kunde ju haft din egen mens så länge.

Diabetes typ 1 och klimakteriet

Gäst96419 frågar:

Hur påverkar klimakteriet typ-1-diabetiker? Jag tänker på exempelvis blodsockernivå, viktökning med mera.

Eva Rylander svarar: Någon större påverkan har det nog inte.
Men det är visat att kvinnor som tar östrogen kan ha mindre risk att utveckla åldersdiabetes än kvinnor utan hormonet.

Kombinationsbehandling med Ovesterin och Activelle?

Gäst22514 frågar:

Hej! Jag har tagit Activelle 1 mg/0,5 mg i 3-4 år för klimakteriebesvär, vallningar och svettningar nattetid. Nu har jag även börjat känna av torra slemhinnor och trängningar, kan jag kombinera Ovesterin med Activelle? Just nu försöker jag göra uppehåll med tabletterna och tar bara vagitorier, men jag besväras då återigen mycket mer av mina svettningar.

Eva Rylander svarar: Det går bra att använda lokalt östrogen samtidigt som man tar tabletter mot övergångsbesvär. Du har ju en svag dos östrogen. Det framkommer inte hur gammal du är.
Det har visat sig att lokalt östrogen i form av vaginalpreparat i vissa fall har bättre effekt på trängningar och torra slemhinnor än tabletterna som främst tas mot vallningar och svettningar. Kvinnor svarar olika på behandlingen och man behöver individualisera den.
Så köp ut Ovesterin. Det är billigt och receptfritt.

Östradiol och RFSH-prover

Birgitta frågar:

När jag trodde att jag kommit in i klimakteriet togs prov på östradiol (129) och RFSH (40). Barnmorskan sa att värdena visade att jag var i övergångsåldern. Jag har fått östrogenplåster men känner mig ändå inte riktigt bra. Kan man ta östradiol och RFSH igen för att se om nivåerna har blivit bättre eller för att se om jag tar för lite eller för mycket östrogen?

Eva Rylander svarar: Troligen sugs inte östrogenet så bra in genom din hud. Det är ett vanligt problem. Eller också har du fått för svag dos.
Så antingen ska du gå över till tabletter eller höja plåsterdosen. Prata med din läkare.
Vi tar inte blodprov, för hormonnivåerna kan svänga från en koll till en annan. Vi brukar lyssna på symtomen och justera behandlingen efter dem.

Torra slemhinnor och urinvägsinfektioner

Gäst77064 frågar:

Hej Eva! Jag är en kvinna på 50 år som länge ätit Metothexat, Prednisolon,och biologiskt läkemedel för min reumatism. Jag har varit gift i 29 år och vi har sex då och då. Men nu har jag ont efter samlag, trots att vi använder glidmedel och jag äter Menbrasin. Det svider och vid kissandet känns det som att det bränner. Jag kissar alltid direkt efter sex. Har åkt på urinvägsinfektion två gånger på sistone efter att vi haft sex. Vill inte förstöra vårt fina äktenskap men vet inte hur eller vad jag kan göra mer? På grund av cellgifter får jag inte använda östrogenpreparat. Tacksam för svar, Barbro

Eva Rylander svarar: Lokala östrogenpreparat har ingen effekt i kroppen annat än just i slidväggen, urinröret och urinblåsans slemhinna. Det är helt verkningslöst i övrigt för att det är så svagt. Köp ut Ovesterin eller Estrokad. De är receptfria och det är ytterligare ett bevis på ofarlighet.

Hormonplåster

Gäst95596 frågar:

Hej! Jag är 52 år gammal och opererade bort livmoder, äggledare och äggstockar samt en cysta på cirka 2 kilo för ett år sedan. Jag började efter ett tag med hormonplåster, Estradot 37,5 mikrogram, men har trots detta otroligt mycket svettningar och vallningar. Kan det hjälpa med en annan styrka på plåstret? Eller finns andra alternativ? Mvh Kerstin

Eva Rylander svarar: Jag tror att preparatet är för svagt. Prova med dubbel dos (2 plåster samtidigt). Känn efter i 2-3 veckor. Om det hjälper kan du be att få starkare plåster utskrivet. Hjälper det inte så kanske du behöver byta till tabletter, därför att östrogenet i plåster sugs upp dåligt genom din hud.

Hjälp vid klimakteriebesvär trots tidigare blodpropp

Gäst28924 frågar:

Vad finns att göra när man haft blodpropp tidigare (läkarna hittade ingen orsak). Jag har torra slemhinnor i ögon och underliv, värmevallningar som kommer och går och ingen rekommenderar hormonpreparat på grund av proppen. Finns något annat jag kan ta istället?

Eva Rylander svarar: Du kan använda östrogenplåster eller gel (Divigel). Då behöver inte östrogenet omvandlas i levern, som vid tablettbehandling. Därför finns ingen ökad risk för blodpropp med preparat som tillförs via huden.
Gulkroppshormon (gestagen) som du också behöver (ifall du har livmodern kvar) ger ingen ökad risk för blodpropp.

Går det att vänja kroppen vid låga östrogennivåer?

Gäst16586 frågar:

Jag har hört att kroppen måste vänja sig vid den låga östrogennivån efter klimakteriet och att om man använder plåster skjuter man bara upp besvären. Är det sant?

Eva Rylander svarar: Nej, det är inte så. Alla kvinnor är olika. En del har vallningar med mera livet ut. Andra har besvär något eller några år. Omkring en tredjedel av alla kvinnor i klimakterieålder har inga symtom alls. Det finns ingen riktigt bra förklaring varför det är så.

Publicerad den: 16 juni 2015