Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Inkontinens

Många kvinnor lider av urinläckage i det tysta

Ulla 64 år drabbades för två år sedan av träningsinkontinens. ”Det kom plötsligt och helt oförberett”, berättar hon i en intervju med Netdoktor. När hon inte längre kunde hålla sig förstod hon att det var urininkontinens hon drabbats av.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-09-25

Annons

– Jag har inte orkat ta itu med det här problemet för det händer så mycket annat i mitt liv just nu. Det känns lite som att jag accepterat att jag kissar på mig, men bara för mig själv. Skulle någon lägga märke till det så hade jag skämts obeskrivligt. 

Ulla har sedan flera år varit sjuk i lungcancer. För drygt två år sedan drabbades hon även av urininkontinens. Hon berättar att inkontinensproblemet inte är lika tufft att hantera psykiskt som hennes lungcancer, men att det försvårar hennes redan tunga vardag.

– Idag vågar jag inte gå ut om jag inte vet att det finns en toalett i närheten som jag redan kartlagt. Det är inte alls trevligt att kissa på sig när man är ute och handlar till exempel.

Annons
Annons

Ulla är inte ensam. Många kvinnor och män drabbas av urininkontinens och det är långt ifrån alla som vågar berätta om det eller som söker hjälp. Märta Lauritzen, chef vid uroterapienheten Karolinska sjukhuset, samt ordförande för Sinoba (Föreningen för kunskap om urininkontinens och blåsproblem) berättar att många kvinnor lider i det tysta.

– Orden skam, ofräscht och äckligt brukar återkomma när de som drabbas får berätta hur de känner. Vi vuxna förväntas både kissa och bajsa kontrollerat och för oss själva – det är något man lär sig som barn. Att använda inkontinensskydd beskrivs som barnsligt och även om skydd klarar av urindoft så är rädslan för att lukta illa lika stor. Det är svårt att som vuxen inte ha kontroll över urin och kanske avföring och därför vågar man inte heller riktigt berätta eller prata om det, förklarar Märta Lauritzen.

Tidigare studier visar att inkontinens påverkar både livskvalitén och sexlivet. Varannan sexuellt aktiv kvinna med urininkontinens känner oro för att läcka urin vid samlag. Märta Lauritzen menar att inkontinens påverkar livskvalitén på alla sätt och att flera undersökningar liksom den kliniska vardagen bekräftar det. 

 – Att skämmas, känna sig äcklig och ofräsch är som sagt vanligt, men många väljer mörka kläder för att dölja eventuellt läckage, det sociala livet blir påverkat då många vill veta om och var det finns toaletter men också rädslan för att lukta illa. Det här är bara några av många faktorer som påverkar livskvalitén. Även känslan av att sig ofräsch kan leda till påverkan på sexuallivet, på lusten och tillfredsställelsen att känna sig fin. Många vågar inte söka en partner då man skäms, avslutar Märta.

Annons
Annons

Eftersom många inte söker hjälp för sina besvär vet man inte exakt hur många det är som är drabbade, men man bedömer att det finns hundratusentals kvinnor i Sverige som har någon form av urininkontinens.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.