Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

För tidig födsel kopplad till ökad risk för hjärtsvikt

Allt fler och allt yngre barn överlever för tidig födsel. Samtidigt visar ny forskning från Karolinska Institutet att dessa barn också löper högre risk att i ett senare skede utveckla hjärtsvikt.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-24

Annons

Även tidigare studier har visat på att för tidigt födda barn är mer utsatta än andra när det gäller högt blodtryck och stroke. Och nu verkar forskarna bakom studien av 2,6 miljoner individer dessutom ha hittat en möjlig koppling mellan för tidig födsel och hjärtsvikt–även om risken fortfarande är liten. 0,88 fall per 100 000.

– Vi ser att risken att drabbas av hjärtsvikt är högre bland för tidigt födda och att risken ökar med kortare graviditetslängd. Ju tidigare du föds, desto större riskökning", säger en av författarna till artikeln, Hanna Carr.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons