Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Liv har räddats tack vare hälsokontroller

Alarmerande många människor dog av hjärt-kärlsjukdomar i Västerbotten på 70- och 80-talen. Då infördes systematiska hälsokontroller som nu visar sig ha räddat hundratals liv.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-02-08

Annons

Västerbotten skulle haft en överdödlighet om inte systematiska hälsokontroller införts visar en ny studie. När åderförkalkningssjukdomar i länet var störst i hela Sverige beslutade lanstingspolitikerna att erbjuda hälsoundersökningar i förebyggande syfte.

Tidigare har det saknats studier om huruvida hälsoundersökningar haft avsedd effekt. Men på senare tid har forskare i Umeå kunnat visa att 587 personer fler hade dött i Västerbotten under en 16-års period om dödligheten varit densamma som medeltalet i resten av Sverige.

Forskarna har tittat på dödligheten hos personer under 75 år i landet jämfört med personer i Västerbotten, där en del hade gått på hälsokontroller. Möjlighet till systematiska hälsokontroller fanns inte i resten av Sverige.

Annons
Annons

Störst effekt hos kvinnor

Man har också kunnat se att effekten av hälsoundersökningarna är betydligt större bland kvinnorna är bland männen. Något som förvånat forskargruppen men en förklaring kan vara att undersökningarna i huvudsak utförs av kvinnor och att de har lättare att föra samtal om ändrade livsvanor med andra kvinnor. Nu vill forskargruppen ändra på samtalen så att det även män inspireras till förändrade livsvanor. 

Starkt stöd för förebyggande hälsovård

Margareta Norberg som är koordinator för hälsoundersökningar i Västerbotten menar att de påvisade sambanden ger ett starkt stöd för att fortsätta arbeta med förebyggande hälsovård och är övertygad om att det också bidrar till att landstinget sparar pengar.
För att studera de ekonomiska effekterna är man nu på gång med en studie som ska titta närmare på just det.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-02-20 17:25 (8 år sen)

    Hälsoundersökning är VC INTE intresserade av, lika lite som att ge stöd vid EXTREM trötthet.(har gått in i den berömda väggen) Då finns inget att göra, bara att leva vidare, så gott man själv orkar ta sig fram på egna ben. Inte ens utskrivet medicin för depression. Det är bättre att gå utan mediciner fick jag till svar.
    När jag kom från sjukhuset efter en allvarlig magåkomma och blivit anmodad av läkaren att ta kontakt med min läkare på VC, för att ta en del prover fick jag veta att de proverna tar vi inte på vuxna. dessutom skulle läkaren på sjukhuset skrivit ut en remiss till VC vart min läkares svar. Tack och adjö!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.