Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lite alkohol förlänger livet

Ett måttligt drickande kan förlänga livet med mer än ett år jämfört med att inte dricka någon alkohol alls.
Annons

Nästan 68 000 personer i Sverige fick svara på frågor om mat och dryckesvanor. Deltagarna följdes i 15 år och drygt 13 300 dog, oftast i hjärtkärlsjukdom. Studien visar att dödligheten var större bland de som uppgivit att de aldrig drack alkohol.

– Våra resultat ger ytterligare stöd för att ett regelbundet lågt alkoholintag sänker dödligheten. Men redan i mängder motsvarande drygt ett par glas vin per dag försvinner denna positiva effekt av alkohol på överlevnaden, säger Andrea Bellavia, forskare vid Karolinska institutet till Upsala nya tidning.

För att få denna effekt ska konsumtionen av alkohol vara liten och utspridd på flera tillfällen i veckan och inte samlad i större mängd enbart till helger.

Annons
Annons

Hur dricker du? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-02-20 10:08 (10 år sen)

    Ett år! Det kan det aldrig vara värt. Jag fortsätter med att vara nykter. Det tar ju flera timmar att nykrta till efter ett glas vin. (Som att ha bomull i hjärnan.) För att inte tala om hur lång tid det tar att plåga i sig det.
    Sedan ökar man ju canserrisken istället om man dricker alkohol. Hellre leva ett glatt liv och dö lite tidigare.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.