Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt fler män tar testosterontillskott

Utskrivningarna av receptbelagda läkemedel som innehåller testosteron ökar bland svenska män. Hormonet används bland annat för behandling av hjärt- och kärlsjukdom, trots en viss skepsis hos delar av läkarkåren.

Publicerad den: 2015-01-02

Annons

– Många män med andra sjukdomar, det kan vara kronisk hjärtsjukdom, reumatisk sjukdom och så vidare, har låga testosteronnivåer. I de grupperna är det många som har symtom och besvär i onödan på grund av de låga testosteronnivåerna, säger Stefan Arver som är chef för andrologiskt centrum vid Karolinska, till Sveriges radio.

Testosteronbehandlingar har länge varit populära i USA, exempelvis för att bromsa ålderstecken som trötthet, svaghet i muskler och minskad sexuell lust. Nu ökar användandet av testosterontillskott även bland svenska män.

Utskrivningarna har blivit allt fler de senaste åren och ifjol fick närmare 15 000 män hormonet utskrivet, enligt statistik från Socialstyrelsen.

Annons
Annons

Det manliga könshormonet är dock omstritt, och det har länge funnits farhågor om att testosteron kan orsaka hjärt- och kärlproblem. Det är exempelvis bevisat att hormonet kan höja blodtrycket. För några år sedan drev även ett läkemedelsbolag en okonventionell kampanj för testosteron, vilket skapade oenighet inom läkarkåren.

– Testosteronet är av någon anledning ett väldigt kontroversiellt hormon. Det bygger väl på de här mytbildningarna kring det, att man kan reglera sexualiteten med ökade testosteronnivåer. Det finns en väldig skepsis i vissa läger och mer entusiasm i andra. Men jag tror att den svenska läkarkåren i grunden är väldigt försiktig och är noggrann med att göra ordentliga utredningar innan man sätter in behandling, säger Stefan Arver till Sveriges radio.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-05-7 23:13 (9 år sen)

    Män och kvinnor har båda könshormonerna Östrogen och Testosteron fast proportionerna är 90/10.

    Personer som inte har något könshormon kan ej heller få någon prostatacancer eller bröstcancer. Därför börjar man cancervården med att med mediciner stanna upp produktionen av könshormonerna men eftersom medicinerna är farliga för kroppen och att för lång användning av medicinen gör att kroppen blir resistent och därför slutar man ge medicinen efter 6 månader. Då vaknar cancern till liv igen och börjar växa. Tyvärr en kapplöpning som cancern vinner.
    Det fick jag reda på när jag botades för prostatacancer för 25 år sedan.

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-19 18:38 (9 år sen)

    Testosteron kan få cancer i samband med prostatacancer att bli aggressivare och öka tillväxten.

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-15 11:14 (9 år sen)

    Nicklas: hur hög testeronhalt har du? Jag själv har 16 och har symptomer på testeronbrist och jag är 19 år

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-5 00:35 (9 år sen)

    Kan man bara få det utskrivet?

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-3 11:37 (9 år sen)

    Även kvinnor mår bra av testosteron-tillägg har jag läst. Samma symptom som Niclas hos en kvinna kan kureras men testosteron. Men att få en läkare att skriva ut det till en KVINNA.....glöm det!

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-2 19:19 (9 år sen)

    Hej Panelen!
    Är en av dom 15000 som tar testosteron. Jag tar det i sprutform var 10e vecka.
    Min kropp hade för låg testosteronhalt trots att den låg inom (normalmarginalen) så var jag orkeslös
    och jag ville bara sova.
    Trodde det var cancer innan läkarna efter åtskilliga undersöknngar kom fram till rätt resultat.
    Min doktor sa att utan medicin så kan livslängden förkortas med 8-10 år p.g.a hjärta och vissa organ får
    jobba mycket hårdare.
    Har ett helt nytt liv med medicinen
    Mvh Niclas!

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-2 18:29 (9 år sen)

    Om man får brist på testosteron genom behandling i avsikt att motverka spridning av prostatacancer hur påverkar det allmäntillståndet? Vilket är viktigast?

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-2 16:57 (9 år sen)

    Det är fullkomligt obegripligt att det ska vara så kontroversiellt att skriva ut testosteron till män, när det är så accepterat att skriva ut östrogen till kvinnor.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.