Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

HIV ökar även bland kvinnor


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-12-03

Annons

På 80-talet var kvinnornas andel av hiv-smittade i Sverige runt tio procent. Idag har den siffran ökat till 37 procent, skriver Dn.se.

På lördag är det World Aids Day. I världen lever cirka 35 miljoner med hiv/aids och över hälften av dessa är kvinnor. Många av dem har fått sjukdomen för att de haft oskyddat sex med hiv-smittade män, ofta ofrivilligt. Och många av dem bor i Afrika.

Annons
Annons

Men varför har andelen hiv-positiva ökat i Sverige?

– Svår fråga. Det kan bero på att inflyttade kvinnor bär med sig smittan från sitt hemland och att män traditionellt har många fler sexpartner, säger Lars Plantin, professor i socialt arbete vid Malmö högskola, som om någon månad publicerar en stor aids/hiv-studie över utvecklingen i Sverige 1987—2011.

För precis 30 år sedan skrev TT ”En mystisk och obotlig sjukdom med en dödlighet som överträffar smittkoppornas har börjat sprida sig i USA: Hittills har 800 personer smittats”.

Sedan dess har cirka 10 000 svenskar rapporterats till Smittskyddsinstitutet som hiv-infekterade. 6000 lever med hiv idag.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.