Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Sjuka bebisar kan räddas av screening

Genom att massundersöka nyfödda kan man rädda livet på barn med en ovanlig sjukdom. Om sjukdomen inte upptäcks tidigt dör det nyfödda barnet annars av ofarliga infektioner.
Annons

Sjukdomen SCID är ovanlig och innebär att barnen saknar motståndskraft mot infektioner eftersom de har för lite vita blodkroppar. Men om sjukdomen upptäcks i tid går det att rädda och bota de allra flesta genom att transplantera stamceller. Därför pågår nu ett försök med screening av alla nyfödda i Stockholmsregionen. Snart ska resten av landet följa efter och screena nyfödda för medfödd immunbrist, rapporterar Vetenskapsradion.

Anders Fasth, professor i pediatrisk immunologi vid Göteborgs universitet, säger till radion att barnen med den här sjukdomen upptäcks för sent, vilket försämrar prognosen dramatiskt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.