Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Osynligt arv undersöks i ny studie

För några år sedan gjordes en uppmärksammad studie som visade att män, vars farfar svalt under barndomen, levde betydligt längre. Nu vill svenska forskare upprepa studien – fast i större skala.

Publicerad den: 2015-03-27

Annons

Det var den så kallade ”Överkalixstudien” som visade att det man genomgår som barn sätter spår i hur våra gener läses av. Och detta är något som ärvs vidare till nästa och näst-nästa generation.

Nu vill svenska forskare försöka hitta samma mänskliga och osynliga arv på nytt, den här gången ska man dock undersöka fler personer. En av forskarna bakom studien är Denny Vågerö, professor i medicinsk sociologi vid Karolinska institutet.

– Vi ska inkludera 15 000 personer och deras barn och barnbarn i studien. Vi letar nu efter deras föräldrar och försöker få information om deras uppväxtförhållanden och näringstillstånd under barndomen, säger han till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Arvet kan hindra diabetes och schizofreni

Många forskningsstudier tyder på att det finns ett arv utanför generna som styrs av våra uppväxtförhållanden. Dessa faktorer verkar sedan påverka om våra barnbarn exempelvis får diabetes eller schizofreni, samt hur länge de kommer att leva.

En stor utmaning för dagens molekylärgenetiker är att försöka förstå hur arvet smugglas vidare mellan olika generationer, trots att DNA-paketet som nedärvs är detsamma. Denny Vågerö berättar att han vill ta reda på om det finns ett arv utanför generna.

– I svenska register finns det mycket data som finns på många olika ställen. Och om man jobbar hårt kan man samla ihop allt och få väldigt mycket intressant forskningsmaterial. Så det ska vi göra nu, säger han till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.