Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Barn i missbrukande familjer blir utan stöd

Barn som har missbrukande föräldrar ges sällan förebyggande stöd. Först när de själva får problem sätts insatser in. Det visar en studie framtagen av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).
Annons

Föreningens studie, där man har kartlagt föräldrar inom missbruks- och beroendevården, visar att bara 14 procent av barnen utan problem får stöd.

– Alla barn till föräldrar inom missbruks- och beroendevården är en riskgrupp och alla barn bör få stöd, oavsett ålder och oavsett om det finns synliga problem. Det finns ingen anledning att vänta med stöd tills barnen blivit äldre och problem har uppstått, säger CAN:s direktör Håkan Leifman i ett pressmeddelande.

Undersökningen pekar också på att det finns skillnader mellan länen som inte har någon tydlig förklaring.

– Skillnaderna beror inte på att problembilden skulle vara tyngre i de län som erbjuder mest stöd. Sannolikt beror skillnaden mellan länen till stor del på strukturella faktorer, säger Håkan Leifman.

Totalt har 3 749 barn deltagit i studien som gjorts på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-09-23 14:05 (10 år sen)

    Ännu värre är det för oss som växt upp utan att föräldrarnas problem varit känt för någon.. dvs barn som lever i det tysta utan en enda vuxen som bryr sig..

  • Avatar Tidigare användare 2014-09-22 22:21 (10 år sen)

    Detta är ju tyvärr föga överaskande då missbrukarfamiljer alltid försöker dölja sina problem så långt det bara går. Barnen tiger och lider ofta i det tysta och är det mot förmodan något barn som vågar ta till orda så tystas det snabbt ner.
    Skola och förskola har ett stort ansvar här. Ett ansvar som tyvärr inte tas på allvar. Så länge den missbrukande föräldern lever i förnekelse och inte är mottaglig för att ta emot hjälp så finns det heller ingen hjälp för barnet.
    Hemskt och hopplöst på alla sätt och vis, men så ser verkligheten ut!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.