Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Otillräckliga bevis för ”shaken baby syndrom”

Flera föräldrar har friats från misstankar om att ha skadat sina spädbarn genom skakvåld eftersom diagnosen ansetts osäker.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-10-26

Annons

Efter en systematisk litteraturöversikt slår nu Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Statens medicinsk-etiska råd (Smer) fast att sambandet mellan barnens skador och skakvåld är svagt.

Om ett barns skador berott på skakningar har länge varit ifrågasatt. I flera rättsfall har exempelvis åtalade föräldrar åberopat experter som vittnat för att barnets symtom sannolikt inte alls berott på skakningar, snarare att de beror på en förlossningsskada.

Högsta domstolen slog 2014 fast att det vetenskapliga stödet inte var tillräckligt säkert för kunna döma föräldrar för skakvåld, vilket lett till många friande domar mot misstänkta föräldrar.

Annons
Annons

Men Svenska barnläkarförreningen anser att diagnosen skakvåld är bevisad och ställer sig därmed bakom den amerikanska barnläkarföreningens ståndpunkt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.