Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergi

Astma drabbar fler med lägre inkomst

Personer med lägre inkomster löper betydligt större risk att drabbas av astma än höginkomsttagare. Det visar siffror från Hjärt-Lungfondens nya Lungrapport som nyligen släppts.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-17

Annons

Astma är en sjukdom som kan vara mycket påfrestande och ibland rent dödlig. Symtomen kännetecknas av andnöd som beror på övergående sammandragning av luftrören. Ungefär 800 000 svenskar lider idag av sjukdomen och skillnaden mellan vilka som drabbas är dessutom stor.

Vanligare i norr än söder 

Bland annat visar undersökningen på att större andel av invånarna i norra Sverige har astma jämfört med södra delen av landet.

Också socioekonomiska faktorer kunde avläsas vilka visar på att nio procent av landets höginkomsttagare har astma medan motsvarande siffra hos låginkomsttagare är 15 procent.

Annons
Annons

Läs också: Astma vanligare bland ensambarn

Fukt, mögel och rök bakomliggande orsaker 

Orsaken kring sambanden inkomst och astma har forskarna ännu inte svar på. Men det finns flera tidigare studier som pekar på att fuktiga, mögliga och rökiga inomhusmiljöer kan vara avgörande faktorer för att utveckla astma. Särskilt utsatta är barn.

Eftersom barn i socioekonomiska områden på grund av sin situation kan löpa större risk att utveckla astma bör det också finnas tillgänglig behandling och resurser på de ställen det finns större benägenhet. Det menar Hjärt-lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung.

Mer forskning efterfrågas 

Även om forskare identifierat många av riskfaktorerna bakom astma måste mycket mer göras, enligt hjärt-lungfondens rapport. Exempelvis efterfrågas mer forskning kring koppling mellan astma i barndomen och vuxenålder.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons