Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kontakt med döden kan berika livet

Annons

Personer som jobbar på palliativa kliniker uppger att den dagliga närheten till döden ger ny mening till deras egna liv, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.


På palliativa vårdavdelningar går vården inte längre ut på att bota sjukdomar, utan det handlar om att ge lindring för de patienter som befinner sig i livets slutskede. För att ta reda på hur personalen som jobbar på dessa avdelningar själva ser på saken att vårda patienter som väntar på döden, har en studie genomförts på fem palliativa kliniker i Kanada.

Och det som framkommer i studien är att personalen i de flesta fall ser det som en unik möjlighet att upptäcka mening i livet genom att lära av sina patienter, uppger SVT. De sticker förvisso inte under stolen med att det också kan vara ett väldigt påfrestande jobb rent psykiskt men menar att fördelarna väger över.

– Även om slutet utan tvekan är den mest utmanande fasen i livet, kan det samtidigt vara den mest meningsfulla. Det kan ge hopp till dem som lever med en obotlig sjukdom och till oss andra som oundvikligen en dag kommer att möta döden, säger forskaren Shane Sinclair vid University of Manitoba.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.