Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Knapra värktabletter – inte riskfritt


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-12-09

Annons

En liten daglig dos värktablett med acetylsalicylsyra (ASA) till exempel Magnecyl eller Treo, minskar risken för flera vanliga cancersjukdomar. Men att medicinera sig själv utan läkares rekommendationer kan vara livsfarligt, varnar experter, skriver SVT:s Rapport.

75 milligram acetylsalicylsyra, varje dag i fem års tid, minskar risken för ett antalcancerformer med 30 procent. Slutsatsen är utifrån en studie som presenterades i den medicinska tidskriften The Lancet.

Anders Ekbom, professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet, avråder från att börja knapra värktabletter. Det är inte riskfritt, menar han.

-Personer som äter acetylsalicylsyra regelbundet får även andra utfall som de inte önskat. I studien väljer man att minimera risker som blödningar, och menar att "det får man leva med", säger Anders Ekbom.&nbsp

Anders Ekbom påpekar att studierna där människor fått låga doser acetylsalicylsyra är gjorda på patienter med hjärt-kärlsjukdomar. Patienterna var alltså inte friska från början - och då går det inte att utan vidare översätta resultaten till friska människor. Det är nämligen inte alls säkert risken skulle minska på samma sätt som den gjorde för de sjuka.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.