Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkare gjorde Hitlerhälsning

Den läkare som utförde en Hitlerhälsning inför både patient och personal har nu lämnat sin tjänst på Nyköpings lasarett.

Publicerad den: 2015-03-23

Annons

Det var mitt under arbetstid som händelsen inträffade. Läkaren gjorde hälsningen mitt framför personalen samt en svårt sjuk patient. Strax efteråt stängdes läkaren av från sin tjänst utan lön i avvaktan på en internutredning.

– Efter den utredning som vi gjort tycker vi att det beteende som han ägnat sig åt är ytterst olämpligt, och det har lett fram till att vi har varslat om avskedande. Men varslet har inte fullföljts, för personen har valt att själv sluta, säger landstingsdirektör Jan Grönlund till Läkartidningen.

Läkaren arbetade på Nyköpings lasarett och Landstinget Sörmland ser ytterst allvarligt på händelsen, påpekar Jan Grönlund.

Annons
Annons

”Är djupt ångerfull”

Läkaren har företrätts av Marie Engman som är vice ordförande i Sörmlands läkarförening. Hon berättar att förhandlingen med arbetsgivaren är avslutad och att varslet om avsked har dragits tillbaka. Hon skriver till Läkartidningen:

”Arbetsgivaren och Sörmlands läkarförening är överens om det fullständigt oacceptabla i att göra en hitlerhälsning. Anledningen till att läkaren inte blev avskedad är att handlingen var menad som ett skämt, vilket förstås inte förtar att det var mycket omdömeslöst gjort. Läkaren har tillfullo förstått sitt infall och grova misstag och är djupt ångerfull. Läkaren har inga som helst rasistiska eller antisemitiska värderingar. Som ett resultat av sin ånger bad läkaren i nära anslutning till händelsen den berörda patienten om ursäkt. En ursäkt som patienten godtog. Läkaren har avslutat sin tjänst och ärendet är därmed avslutat”.

Är det rätt att läkaren blev varslad om avsked? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-03-18 08:15 (8 år sen)

    Löjligt läk spec psykiatri kan behandla människor o skriva vad som helst nedväderande o man har inte en chans att få rätt. Förstår han mötte väl chefen!

  • Avatar Tidigare användare 2015-10-19 19:31 (9 år sen)

    Jag tycker att det är värre med de läkare som orsakar en patients död och kommer undan med enbart en prick. Eller läkare som förbjudits att utöva sitt yrke i Danmark och Norge men som ändå får arbeta i Sverige. Vad sägs om läkare som inte ens är läkare utan de har köpt sig ett intyg via nätet? Det är bara att konstatera att man kan inte lita på någon längre.

  • Avatar Tidigare användare 2015-03-24 16:04 (9 år sen)

    Ja absolut. Läkare ska inte komma undan med vad som helst

  • Avatar 2015-03-24 12:30 (9 år sen)

    Svårt att lämna någon relevant kommentar om händelsen när man inte får veta varför han gjorde som han gjorde. Han utförde det som ett skämt säger han själv, i vilket sammanhang? Var det i någon slags reaktion relaterat till vad som sades i den?
    Sen vill jag ställa denna episod mot andra episoder där läkare genom fel diagnostik åsamkat patient svåra skador samt även dödsfall, har fått behålla sin läkarlicens och kunnat fortsätta inom sitt yrke.
    Så med denna jämförelse verkar yrkandet om avsked i detta fall vara överdriven in absurdum.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.