Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kosttillskott torde göra mer skada än nytta

För de som känner att de inte får i sig tillräckligt med vitaminer finns en uppsjö olika vitamintillskott på marknaden. Men nu visar forskning att de kan göra mer skada än nytta.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-19

Annons

– De mest omfattande studier vi har på vad sådana här tabletter visar inga tecken på att de skulle göra oss mer motståndskraftiga mot till exempel hjärt-kärlsjukdomar eller cancer, säger Naveed Sattar, professor i biokemi vid University of Glasgow, till SVT.

Faktum är att en del studier har visat att det till och med kan vara skadligt med för mycket vitaminer. Man har sett ett samband mellan ett förhöjt vitaminintag och risken att drabbas av bland annat lungcancer och hudcancer, enligt artikeln på SVT:s webb.

– Det är inte bara det att de ofta är dyra – de hjälper inte heller, och i försök där man gått igenom flera 100 000 personer har vi alltså till och med sett att de kan vara skadliga, säger Naveed Sattar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-12-20 16:36 (7 år sen)

    Angående kolloidalt silver, så mangler der videnskabelig dokumentation for produktets sikkerhed.

  • Avatar Tidigare användare 2016-12-20 13:34 (7 år sen)

    jag kan direktdementera ovan falskheter - jag har pga intag av bra lättupptagliga former av mineralet zink samt vitaminet d inte haft en enda förkylning eller influensa på 12 år nu.
    Innan jag började med dessa hade jag 3 förkylningar varje månad. var konstant sjuk.

    Så inga lögner om kosttillskottens ovärderliga betydelse va!

    Sedan finns det sann oberoende forskning där man gått igenom alla vitamin- och mineraltillskott och undersökt biverkningar. inte ett enda dödsfall. medan läkemedlen står för den 3dje högsta dödssiffran i statistiken.
    så sluta ljuga!!

  • Avatar Tidigare användare 2016-12-19 21:41 (7 år sen)

    http://almanova.eu/ny-dokumentarfilm-om-kolloidalt-silver-silverbibeln/

  • Avatar Tidigare användare 2016-12-19 21:25 (7 år sen)

    Her er et par interessante danske artikler om kosttilskud, skrevet af speciallægerne Claus Hancke og Niels Hertz.
    http://www.vitalraadet.dk/304+M5b908f3635c.0.html
    http://www.vitalraadet.dk/326.0.html
    Et stort tak til læger, som Claus Hancke og Niels Hertz, der med kompetent viden om bl.a. kost, vitaminer, mineraler, kosttilskud kan tilbyde kronisk syge patienter relevant behandling med efterfølgende håb om forbedret livskvalitet.
    Undertiden er der tilmed kronisk syge patienter med f.eks. cancer, multible sklerose, Parkinsons sygdom med flere, som bliver næsten symptomfri eller endog helbredt.
    Den sidste gruppe patienter mødes dog ofte i det offentlige sundhedsvæsen med en bemærkning om: ”at så var du nok fejldiagnosticeret!”……………….

  • Avatar 2016-12-19 20:34 (7 år sen)

    Läkemedelslobbyn brukar finansiera och sprida sådana här typer av desinformation. Man undanhåller vissa bitar i en eller flera studier och kan då framhålla det man själv vill ha fram.

    Detta här tror jag inte ett smack på. Det har gjorts så många studier i USA med synnerligen kraftiga överdoseringar under flera år utan att kunna påvisa sådana resultat som det framhålles här.

  • Avatar 2016-12-19 20:05 (7 år sen)

    Däggdjur som hundar, katter, grisar hästar m.fl. behandlas av veterinärer med just extra tillskott av just vitamin mixer, mineraler m.m,. detta för att göra dem friska igen och trots att djuren äter "fullvärdig " mat.

    Massor av olika läkemedel ställer till det i kroppen, förr gav då läkarna alltid extra sådant eftersom det ställer till kaos i kroppen som min egen läkare sa.

    Jag har ätit Klarin perfekt extrakt ett tillskott med med extrakt av blåbär 10 vitaminer + mineraler med mera Lutein, zeaxanthin i tio år och har inte varit förkyld, haft influensa eller annat på¨dessa 10 åren. Samma gäller för min familj.
    Den är framtagen för att skydda mot synstörningar, demens, är antiinflammatorisk m.m.
    Tidigare med min Bechterew hade jag återkommande elaka iriter, bihålor som krävde ingrepp, och svåra tandköttsinflammationer.
    Allt detta har jag sluppit.
    NU är jag 75 år, och mår som en prins med full syn.
    Läs också:
    http://www.pusha.se/min-alder-75-ar-biologisk-alder-43-ar-las-mer

  • Avatar Tidigare användare 2016-12-19 19:24 (7 år sen)

    Skulle gärna vilja veta vems forskning? Vem har betalat för den?? Kan vara bättre att fråga dem som har använt tillskotten

  • Avatar 2016-12-19 14:31 (7 år sen)

    Man glömmer att försöken har gjorts med oerhört höga doser av vitaminer och mineraler.
    De vanliga mängderna som följer rekommenderat dagsintag RDI är väldigt viktiga för i synnerhet äldre med försämrat och eller undermåligt näringsintag, samt för tarmsjuka.

    I flera länder uppmuntras det till att öka egenvården genom kosttillskott. I USA skulle miljarder dollar inbesparas om folk ökade sitt medvetande om detta.
    Kampanjer har genomförts och pågår i flera fall.
    Så till exempel under 2015 genomförde Polska staten gratis synundersökning av alla diabetiker och folk över 55 och rådgivning mot
    Skador på näthinnan och gula fläcken.

    Det finns nya framtagna kosttillskott som stoppar, bromsar en dålig utveckling. Det senaste heter Klarin Perfekt här i Sverige. Det uppdateras i dagarna till Klarin Perfekt plus med 150% mer av Lutein o zeaxanthin t.ex.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.