Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Heta tips inför Nobelpriset

Snart får vi veta vilka som vinner årets Nobelpris. På listan över kandidater finns bland annat en person med svensk anknytning – Emmanuelle Charpentier som är gästprofessor vid Umeå universitet.

Publicerad den: 2015-09-28

Annons

Varje år kartlägger det amerikanska företaget Thomson Reuters vilka forskare som har citerats mest under de senaste 20 åren. De går därefter igenom materialet för att undersöka vilka upptäckter som har varit ”till stor nytta för mänskligheten” - vilket utgör underlaget för listan över årets hetaste Nobelpriskandidater. Och metoden har minst sagt varit framgångsrik, sedan 2002 har de prickat in 27 Nobelpristagare.

På årets lista går det att hitta en person med svensk anknytning - Emmanuelle Charpentier som är gästprofessor vid Umeå universitet. Hon har upptäckt ett helt nytt sätt att klippa och klistra i gener, tillsammans med amerikanskan Jennifer Doudna. Båda är nu kandidater till kemipriset.

När det gäller fysikpriset är två heta områden små nanosystem som skördar energi ur omgivningen, samt attosekundfysik vilket gör det möjligt att undersöka extremt snabba förlopp.

Annons
Annons

Medicinpriset offentliggörs snart

Nobelpriset i fysiologi eller medicin tros gå till mannen som först visade att bakteriefloran i våra tarmar spelar stor roll för vår hälsa, samt att den speglar vad vi äter. Några andra kandidater är trion som upptäckte vilken roll immunförsvarets T-celler har vid autoimmuna sjukdomar, exempelvis allergier.

I den medicintippade gruppen finns även forskare som ligger bakom ett kontrollsystem för proteinveckning. Proteiner som veckas på fel sätt ligger bakom flera allvarliga sjukdomar, däribland alzheimers sjukdom och parkinsons sjukdom.

Hur rätt det amerikanska företaget har tippat visar sig i början av oktober. Medicinpriset offentliggörs den 5 oktober, fysikpriset den 6:e och kemipriset den 7 oktober.

Vilka tror du vinner årets Nobelpris i medicin eller fysiologi? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-09-28 16:15 (9 år sen)

    Själv hoppas jag att professor Marcus Maeurer får priset för son forskning om tbc

  • Avatar Tidigare användare 2015-09-28 16:00 (9 år sen)

    Själv hoppas jag att professor Marcus Maeurer får priset för son forskning om tbc


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.