Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forskare: Byte av jobb kan minska långtidssjukskrivning

Att byta jobb kan vara ett sätt för långtidssjuka att komma ut i arbetslivet igen, enligt en avhandling vid Karolinska Institutet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-25

Annons

Många som länge har varit sjukskrivna kommer inte tillbaka i arbete igen. I stället blir de arbetslösa eller går till sjukersättning, tidigare kallat förtidspension. Genom en doktorsavhandling har Karin Nordström vid Institutet för miljömedicin kommit fram till en potentiell lösning – att byta jobb.

I studien tog Karin Nordström hjälp av registerdata från Longitudinell integrationsdatabas för sjukförsäkrings- och arbetsmarknadsstudier (LISA), där samtliga personer i Sverige som är 16 år eller äldre är inkluderade.

– Bland de med över 180 dagars sjukfrånvaro vid basåret som bytt arbetsplats till nästa år ökade sannolikheten att ha ett arbete två till fyra år senare. Det här sambandet skulle kunna förklaras av att det är personer med något bättre hälsa som byter jobb, och som också har större sannolikhet att kvarstå i arbetslivet. Dock gällde sambandet oavsett hur mycket man varit sjukskriven året innan basåret. Studien indikerar att jobbyte skulle kunna vara ett sätt att förlänga arbetskraftsdeltagandet bland individer som varit långtidssjukskrivna, även om det är troligt att det kan finnas svårigheter för individer i denna grupp att få ett nytt jobb, säger Karin Nordström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.