Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Antibiotikaförskrivningen minskar

I arbetet mot resistenta bakterier är det viktigt att antibiotikaförskrivningen i landet minskar. Nu visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten att försäljningen av antibiotika på recept minskat med 16 procent.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-02-08

Annons

– Det här är jätteviktigt. Antibiotika är ett läkemedel som vi är väldigt beroende av, både för att bota infektioner men också som en grund för annan avancerad sjukvård. På grund av den ökande resistensen kan antibiotika betraktas som en ändlig resurs som vi måste spara på så mycket det bara går, säger Malin Grape, chef för enheten för antibiotika och vårdhygien på Folkhälsomyndigheten till Ekot.

Den allra största minskningen ser man hos små barn där det på fem år gått ner med 28 procent och nästan åtta procent det senaste året.

Antibiotikaanvändningen skiljer sig stort mellan olika landsting och regioner. I fjol låg Stockholm högst och Västerbotten lägst, med 352 respektive 252 recept per 1 000 invånare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.