Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

7,5 timmars promenad – det kräver julmaten

Att sätta i sig extra kalorier under julhelgen är varken ovanligt eller särskilt svårt, men för att bli kvitt dem krävs många timmars promenad.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-12-28

Annons

– Om man är matglad så kan man lätt sätta i sig 1 500 kalorier extra under julafton. Man smakar lite av allt, tar om av det som är extra gott, och så är det den där sista vändan. Sedan dricker man kanske julmust eller öl, äter en efterrätt och så fikabordet efteråt och allt godis, säger Karin Jonsson, nutritionist och näringsfysiolog.

Hon har räknat på kaloriintaget och vad som krävs för att bli kvitt all extra julmat.

– En måttligt aktiv kvinna på 60 kilo behöver runt 2 000 kalorier per dag. Om man äter 1 500 kalorier extra under en dag så krävs att man promenerar 7,5 timmar eller joggar i 4,5 timmar för att bli av med överflödet, säger hon.

Annons
Annons

Men Karin Jonsson poängterar att det är vanorna i vardagen som är viktigast och därmed utgör inte matintaget vid julbordet den största faran för vikten eller hälsan. Det är bättre att minnas det goda man har ätit med glädje och njuta av en skön promenad av mer normal längd.

Har du lätt för att äta alldeles för mycket under julafton? Kommentera direkt under artiklen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-12-28 17:30 (8 år sen)

    Även om frosseriet på julaftonen inte betyder så mycket för vikten så är det bra med påminnelse. Många har ju redan före julaftonen intagit ett eller flera julbord och efter jul blir det nog också nyårsfest. Så att uppmärksamma på kaloriintaget skadar inte alls.

  • Avatar Tidigare användare 2015-12-28 14:29 (8 år sen)

    Så varför då skriva artikeln ens och skapa stress och hets hos folk? En-tv dagar om året kan väl folk få äta julmat utan att känna stress och press om utseende.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.